Stěrače stírají...Jak poznat, že je čas na výměnu - 4 rady od Aha! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Stěrače stírají...Jak poznat, že je čas na výměnu - 4 rady od Aha!

„Stěrače stírají,“ slyší od filmové manželky Zdeněk Svěrák v jedné ze scén snímku Vrchní, prchni. „To vám přece nemusí hlásit, to vidíte,“ glosuje Josef Abrhám. Vidět, to je oč tu jde!
„Stěrače stírají,“ slyší od filmové manželky Zdeněk Svěrák v jedné ze scén snímku Vrchní, prchni. „To vám přece nemusí hlásit, to vidíte,“ glosuje Josef Abrhám. Vidět, to je oč tu jde! (Infografika Aha!, foto ara)

Už brzy se slunné počasí začne měnit v pošmourný podzim. A ten kromě ranních mlh přinese i častější vydatné deště. Chcete v nich jezdit autem? Pak nezapomeňte na stěrače.

Stěrače jsou jednou z nejchoulostivějších součástek vozu. A také jednou z nejdůležitějších z hlediska bezpečnosti. Podle odborných studií dokáže špatně setřené sklo výrazně zpomalit reakci řidiče, čímž se i při 50kilometrové rychlosti může protáhnout brzdná dráha až o 4 metry!

Guma jejich břitů je náchylná k potrhání nebo jinému poškození a v deštivém počasí je jízda s ušmudlaným nebo nedokonale setřeným sklem opravdovým utrpením. Nemluvě o tom, že v nadcházejících měsících budeme jezdit častěji i v šeru, kdy vás světla protijedoucích vozů na neumytém skle dokážou téměř oslepit.

Skáče

Stěrač poskakuje napříč sklem, zůstávají po něm paprskovité nesetřené plochy.

Poškození: Ztráta síly přítlačné pružiny, deformace stěrače, opotřebované spojovací části.

Nadzvedává se

Stěrač se ve vyšších rychlostech nadzvedává, na skle zůstávají špatně průhledné ostrůvky vody.

Poškození: Únava pružiny v ramínku, velký poloměr planžety (nesetřené plochy uprostřed skla).

Nechává vodu

Půlkruhové proužky či velké pruhy nesetřené vody.

Poškození: Opotřebovaný břit – příliš dlouho byl v základní poloze a zdeformoval se, je špinavý nebo potrhaný od ledu.

Je hlučný

Drhnutí stěrače s hlučnou vibrací, na skle zůstávají náhodné malé plošky vody.

Poškození: Poničení a ztvrdnutí stírací gumy vlivem stáří, opotřebení břitu.

Vynalezla ho žena

Stěrač čelního skla vynalezla v roce 1903 Mary Andersonová z USA. Jela v tramvaji a vadilo jí, jak často řidič zastavuje, aby setřel ze skla sníh. První stěrače přitom byly na ruční pohon, následovaly vakuové, které zrychlovaly nebo zpomalovaly společně s motorem. Až roku 1926 představila firma Bosch stěrač elektrický.

Takhle vydrží déle...

• Odstraňujte pravidelně z předního skla odolnou špínu a zbytky hmyzu pomocí čističe skla.

• Čistič nesmí natéct na samotné břity stěračů, mohl by poškodit vrstvu grafenu na břitech. Ty se čistí jen hadříkem s vlažnou vodou.

• Než v zimě pustíte stěrače, důkladně z předního skla očistěte všechen led a sníh. Přimrzlé stěrače nikdy neotrhávejte.

• Při parkování v zimě ramínka stěračů vztyčte, aby stěrače nepřimrzly.

Víte, že...

...běžný stěrač vydrží asi 250 000 setření skla? Skřípání a vibrace může způsobit i nekvalitní voda do ostřikovačů, břity stěrače se podle odborníků mají měnit dvakrát ročně...

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.