Proč se ženy stávají alkoholičkami? Pijí nejčastěji tajně doma! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Proč se ženy stávají alkoholičkami? Pijí nejčastěji tajně doma!

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. (iStock)

Zatímco muži nejraději popíjejí ve společnosti, ženy se s lahví schovávají v domácím prostředí. A když už se opijí na veřejnosti, budí větší pohoršení než podroušení muži.

Ženský alkoholismus se nevyhýbá žádné společenské skupině. Ženy alkoholičky často obávají svůj problém odhalit před okolím a vyhledat pomoc. „Přitom závislost se u nich rozvíjí po kratší době a menších dávkách pití než u mužů,“ vysvětluje prof. PhDr. Michal Miovský, Ph.D., přednosta Kliniky adiktologie 1. LF UK a VFN v Praze.


Nejčastěji pijí ženy středního věku
Až 60 % léčených alkoholiček je ve věku 36 – 55 let, 14 % jsou seniorky na 60 let. Ženy mladší 35 let jsou často zároveň závislé i na drogách a lécích, některé trpěly i poruchou příjmu potravy.

Největším důvodem je osamělost
Mnohé ženy k pití přivádí jejich sociální nebo ekonomická situace. Ve chvíli, kdy zůstává matka dvou dětí po rozvodu sama, potřebuje nějakou berličku. A úlevou může být právě alkohol. Také tzv. zelené vdovy, ženy žijící v luxusu, které nemusí chodit do práce, se často cítí osamělé a rády sahají po lahvi. Ovšem velmi často do této kategorie osob spadají i ženy samostatné a úspěšné.

Proč jsou ženy ohroženy více než muži
•Čím dříve začne pít, tím je vyšší pravděpodobnost vzniku závislosti.
•Závislost se rozvíjí po kratší době pití a menších dávkách alkoholu.
•Tělo má větší zastoupení tuků, menší játra, nižší obsah vody a méně odbourávacích složek v žaludku. Proto se žena rychleji opíjí a déle opilá zůstává.
•Populace závislých na alkoholu mládne – zatímco v minulosti byl průměrný věk pacientek alkoholiček kolem 30 – 40 let, tato hranice postupně klesá.
•Rizikové jsou často psychicky náročné profese, např. zdravotní sestry, učitelky, lékařky, soudkyně...

Zdravotní rizika včetně rakoviny
Pokud žena pije dlouhodobě nad 40 gramů alkoholu denně (0,5 litru 12° piva, 0,2 litru vína), může být již její zdraví ohroženo (u mužů je to od 40 gramů). Po delší době pití dochází u ženy rychleji k jaterním onemocněním, vysokému krevnímu tlaku, je vyšší riziko vzniku rakoviny prsu, zlomeniny kostí a rozvíjejí se aktivněji duševní onemocnění. Odborníci také upozorňují na nebezpečný fenomén tzv. nárazového pití, který u žen zvyšuje také riziko vzniku rakoviny prsu, sexuálně přenosných chorob, srdečních problémů nebo nechtěného těhotenství.

Léčba krok za krokem
Léčit se alkoholička může ambulantně (dochází) nebo při hospitalizaci na speciální klinice. Musí ovšem sám chtít. „Nejprve kontaktuje ambulantní lékaře, kteří posoudí, zda je žena vhodná k ambulantní léčbě, k hospitalizaci nebo je v tak špatném stavu, že musí projít detoxikační léčbou. Také se prověřuje to, jak je na léčbu připravena a zda opravdu chce pomoci k trvalé abstinenci. Čekací doby jsou různé. Někdy v řádu dnů, někdy i týdnů. Na Klinice adiktologie trvá léčba žen cca 12 – 17 týdnů,“ vypočítává profesor Miovský.  

Alkohol v číslech
• 3196 pacientů se loni v Česku dobrovolně léčilo (67,4 % mužů a 32,6 % žen).
•50 % léčených žen bylo závislých čistě na alkoholu.
•25 % mělo závislost na ilegálních drogách a alkoholu, nebo šlo o přechod od drog k alkoholu.
•15 % žen mělo kombinovanou závislost na alkoholu a návykových lécích.
•10 % tvořily pacientky se závislostí na THC a alkoholu, nebo opiátech.

 

Celebrity, které měly nebo mají problém s pitím:
Lenka Kořínková (62), herečka

Někdejší český sexsymbol Lenka Kořínková podlehla alkoholu v devadesátých letech. Na herečku dolehly hluboké deprese a skončila na psychiatrii. Dokonce hrozilo, že ji zbaví svéprávnosti. Pak ji na kolena složila manželská krize a Lenka opět sáhla po láhvi s alkoholem. Její opilecké scény vyvrcholily, když ji našli policisté namol ve škarpě u silnice.

Eva Holubová (59), herečka
Podstoupila protialkoholní léčbu. Skleničkám se začala oddávat, aby zahnala své deprese. Jenže alkohol jí ničil nejen práci, ale i rodinné vztahy. Díky odborníkům se z toho však dostala. „Nikdy nepřestanete pít kvůli dětem nebo někomu. Člověk to musí chtít sám kvůli sobě. Teprve pak začnou být všichni kolem jako posilující injekce,“ vzpomínala.

Vilma Cibulková (55), herečka
S pitím začala, když jí bylo kolem dvaceti let a vážně onemocněl její tehdejší partner, herec a režisér Miroslav Macháček (†68). V roce 1990 nastoupila do léčebny, kde se dva roky zbavovala závislosti. „Člověk si musí uvědomit, že mu s touhle diagnózou nikdo nepomůže, že se neléčí pro nikoho, ani pro rodiče nebo dítě, ale pro sebe,“ řekla v minulosti.



Šárka Ullrichová (43), herečka
Šest měsíců strávila v léčebně v Červeném Dvoře. Tam se léčila ze závislosti na kokainu a alkoholu a následně ještě docházela na terapie. „Přistihla jsem se u regálu s víny, když jsem nakupovala sýry... Chtěla jsem si udělat fajn večer, ale v ústech se mi vytvořila taková ta nahořklá chuť alkoholu. Okamžitě jsem odešla,“ je na sebe pyšná, že nad závislostí zvítězila.

Hana Krampolová (57), manželka Jiřího Krampola (80)
Doplatila na koktejl alkoholu a prášků. Sanitka ji odvezla na Psychiatrickou kliniku Všeobecné fakultní nemocnice v Praze 2, Ke Karlovu 11, kde zahájili okamžitý detox a strávila tam tři měsíce. Rok po propuštění manželka Jiřího Krampola tvrdí, že nemá problém se závislostí, ale pivo nebo víno popíjí vesele dál.

Hana Krampolová: O léčení a o tom, jak to má s alkoholem!

Video se připravuje ...





Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.