Letecká přehlídka v Hradci Králové: Stíhačky, akrobati, ale i déšť! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Letecká přehlídka v Hradci Králové: Stíhačky, akrobati, ale i déšť!

EUROFIGHTER TYPHOON byl poprvé ostře nasazen v roce 2011 v Libyi.
EUROFIGHTER TYPHOON byl poprvé ostře nasazen v roce 2011 v Libyi. (Foto Aha! – Petr Podroužek)

Ani déšť včera neodradil fanoušky letecké techniky od návštěvy letiště v Hradci Králové. Není divu. Vždyť se tu konal už pětadvacátý ročník leteckého festivalu Czech International Air Fest – CIAF.

Na nebi nad Hradcem Králové řádila nejslavnější stíhačka britského královského letectva za druhé světové války Spitfire Mk.XVIE. Předváděný stroj si navíc zahrál i v legendárním filmu Bitva o Británii! Bücker Bü 133 Jungmeister byl zase cvičný dvouplošník vyráběný od druhé poloviny 30. let 20. století v Německu a sloužil u luftwaffe pro výcvik letecké akrobacie. Vlastnosti tohoto stroje byly na svou dobu tak výjimečné, že byl okamžitě objednán říšským kancléřem Adolfem Hitlerem, aby na 11. olympijských hrách v Berlíně v roce 1936 demonstroval sílu německého leteckého průmyslu.


Evropská stíhačka
Eurofighter Typhoon je moderní víceúčelový bojový letoun, jenž mají ve své výzbroji Velká Británie, Německo, Itálie, Španělsko i Rakousko. První konflikt, kterého se tyto stroje účastnily, byla v roce 2011 akce v Libyi. Pro vzdušné souboje je vybaven 27mm kanonem. Pod křídly je vyzbrojen raketami vzduch-vzduch.

Jediní na světě
Na poslední chvíli se pořadatelům podařilo domluvit i vystoupení české čtyřčlenné akrobatické skupina The Flying Bulls s letouny XA-42. Piloti předvádějí letecké prvky, které neumí žádná jiná skupina na světě.

Dnes od 11 hodin
Druhý den letecké show začíná dnes v Hradci Králové v 11 hodin.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.