Začaly platit slevy na jízdném: Ušetří senioři a studenti | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Začaly platit slevy na jízdném: Ušetří senioři a studenti

Od včerejška ušetří studenti a senioři na jízdném 75 procent. S příchodem září totiž začalo platit rozhodnutí vlády o slevách v dopravě. Zatěžkávací test přijde zítra, kdy se studenti a žáci vrací do škol.

Snížené ceny pro všechny studenty do 26 let a pro seniory starší 65 let. Státní sleva platí jak ve vlacích, tak i v autobusech. Například České dráhy ji budou vypočítávat z obyčejného jízdného, někteří soukromí dopravci se ale rozhodli slevit o tři čtvrtiny i akční jízdenky. Společnosti jsou také připraveny posílit některé spoje. Jízdenky »za hubičku« platí pro jakoukoliv cestu, tedy nikoliv pouze na dojíždění do škol či práce.



Ve vlacích je slevu možné využít pouze pro cestování ve 2. třídě. Děti do šesti let nemusí svůj věk prokazovat, u těch od 6 do 15 let bude stačit pouze ústní prohlášení o věku. Cestující od 15 do 18 let se prokazují jakýmkoliv dokladem s celým jménem, fotografií a datem narození. Studenti od 18 do 26 let musí předložit žákovský průkaz či kartu ISIC. A seniorům nad 65 let bude stačit při nákupu jízdenky ukázat občanku, pas či jakýkoliv doklad s celým jménem, fotografií a datem narození. Slevy vyjdou stát každoročně na 6 miliard a může se prý stát, že pravidelní cestující, kteří na ně nemají nárok, kvůli přecpaným vagonům přesednou do aut.

Přečtěte si
Inka
2. 9. 2018 • 08:18

Tak tohle je hodně špatný tah ! Že studenti, chápu. Jejich náklady na pomůcky a učebnice, plus dojíždění, ubytování.. ale jestli se někomu zdá, že důchodce nemá dvakrát za měsíc 20,- na jízdenku ?! Ano, vlaky budou přeplněné, jelikož pokud z nudy došli několikrát denně do Kauflandu, tak teď to bude horší, než útok termitů na okolí... kdyby vláda myslela raději na hasiče ! Ti stojí na poslední příčce se šesti procenty současného zvýšení mzdy, při své psychicky a fyzicky namáhavé práci a státní úředník si polepší o patnáct procent ?! Poslední léta se řeší pouze senioři a na opravdu potřebné resorty, mladé rodiny a jejich potřeby se zapomíná...!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.