Výletní speciál uvnitř: Nejlepší české vyhlídky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Výletní speciál uvnitř: Nejlepší české vyhlídky

Když přeje počasí, výhled je jako malovaný.
Když přeje počasí, výhled je jako malovaný. (Foto: David MALÍK)

Že kreativitě se meze nekladou, platí i ve světě rozhleden. Architekty většinou nemusí trápit rozměry nebo vzhled okolních staveb, hlavně, ať je to pořádně vysoké, stabilní a pak už si dělejte, co chcete. Proto při objevování českých rozhleden najdete vedle jednoduchých kovových konstrukcí i vizuální skvosty, stavby plné nápadů a vychytávek a monumenty, u kterých se na názoru s ostatními prostě neshodnete.

SENECKÁ HORA
Místo: 0,7 km západně od Pavlíkova
Výška: 21,6 m, vyhlídkové plošiny ve výšce 7,9 a 18,4 m (v nadmořské výšce 503 m n. m.)
Počet schodů: 104
Výstavba: 2015
Otevřeno: od 1. 4. do 31. 10. denně od 9 do 18 hod.
Vstupné: zdarma

Architekt Eugen Točík se na této stavbě opravdu vyřádil. Spodní část je tvořena monolitem z betonu, který je zakončen první plonstrukce šinou. Do něj je zapuštěna konndřevěných lepených hranolů s ocelovými výztužemi. Když zdoláte 104 schody, otevře se vám pohled na rakovnickou kotlinu s městem Rakovníkem, na hřebeny Doupovských a Krušných hor, Českého středohoří, Křivoklátskou pahorkatinu a Brdy s hradem Radyní. Pokud se na rozhlednu vydáte, můžete to vzít po vlastivědné stezce dlouhé asi 4,5 km. Začíná v polovině cyklostezky z Rakovníka do Pavlíkova a dozvíte se na ní zajímavosti o místní historii, pamětihodnostech a významných osobnostech.

SCHILLEROVA ROZHLEDNA
Místo: Kostelní vrch nad městečkem Kryry
Výška: 27 m, vyhlídková plošina ve výšce 22 m (v nadmořské výšce 383 m n .m.) Počet schodů: 127 (z toho 20 vstupních kamenných)
Výstavba: 1906
Otevřeno: květen až říjen každou sobotu, neděli a st. svátky od 12.00 do 16.00 Vstupné: 10 Kč

Vypadá jako maják z pobřeží na dalekém Severu, ve skutečnosti ale tato nádherná zděná rozhledna shlíží na město Kryry v okrese Louny. V letech 1905 – 1906 ji podle návrhu vídeňského architekta Aloise Kaisera vysta věli na místě, kdy dřív stával hrad Kozihrad Pozůstatky jeho příkopu ještě můžete dobře vidět. O realizaci se postaral místní okrašlovací spolek s pomocí rodáků žijících ve Vídni. A protože se v roce 1905 právě slavilo sté výročí úmrtí básníka Friedricha Schillera, rozhodli se, že ji pojmenují po něm a do přízemí umístí jeho památník. Podle dobových zápisků bylo použito 95 000 cihel, 60 fůr písku a 15 fůr žulového kamene, které na kopec vyvezlo 298 koňských potahů. Rozhledna měla původně tři plošiny. První, ve výšce 10 metrů, byla dřevěná, musela už být ale stržena. Přístupná veřejnosti je v současné době jen ta ve 22 metrech, třetí v 27 metrech má totiž schodiště v havarijním stavu. Druhá plošina na krásný zážitek ale bohatě stačí, Doupovské a Krušné hory a České středohoří uvidíte na jedničku.

MILADA
Místo: vrch Krchov nad Orlickou přehradou
Výška: 29,7 m (v nadmořské výšce 489 m n. m.)
Počet schodů: 144
Výstavba: 2017
Otevřeno: duben – červen: o víkendech a svátcích od 10 do 18 hodin, červenec – srpen: otevřeno každý den od 10 do 19 hodin, září – říjen: o víkendech a svátcích od 10 do 17 hodin
Vstupné: 50 Kč

Soukromou rozhlednu vlastním, nákladem a svépomocí postavil Radomil Klessl na místě, odkud dříve z dřevěných ramp sám startoval s rogalem, a pojmenoval ji po mamince. Stavba za skoro 2 miliony korun je na první pohled jednoduše složena ze smrkových a modřínových hranolů, které jsou spojeny kovovými prvky. Z celkem devíti poschodí uvidíte Orlík, Kamýk, impozantní vltavskou podkovu a při dobré viditelnosti i Šumavu, kde rozeznáte třeba i Boubín, Libín, Poledník i Kleť.

Celý článek si můžete přečíst v nedělním tištěném vydání deníku Aha!



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.