Bývalé zdravotní sestře ničí život alergie na vodu: Sprchuje se jen dvakrát ročně | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Bývalé zdravotní sestře ničí život alergie na vodu: Sprchuje se jen dvakrát ročně

Zuby si musí čistit v rukavicích.
Zuby si musí čistit v rukavicích. (Foto Profimedia.cz)

Nemůže prát, vařit, ani se osprchovat! Bývalá zdravotní sestra Maxine Jones (50) už osm let trpí velmi vzácnou alergií na vodu. I jediná kapka může Britce způsobit nepředstavitelné bolesti.

Její zdravotní problémy začaly před osmi lety. Žádný lékař ale nebyl schopen zjistit, co jí vlastně je. Trvalo jim rok, než stanovili diagnózu, která zněla: alergie na vodu. Britka tak musela dát výpověď v práci a začala dodržovat striktní pravidla. Nesmí se sprchovat a vodu může pít jen z lahve, přičemž musí dát pozor, aby se nepolila. Na čištění zubů nosí rukavice. Aby toho nebylo málo, život jí samozřejmě nesmírně komplikuje upršené britské počasí. Když se voda dostane do kontaktu s kůží Maxine, okamžitě se jí udělají puchýře a pokožka ji začne nesnesitelně svědit.

„Když se dotknu vody, bolest je nepopsatelná. Pokud je jen nepatrná možnost, že bude pršet, nesmím ven. Někdy se cítím, jako bych byla ve vězení,“ přiznává žena. Lekáři se snažili vyléčit jí alergii chemoterapií, ale nepomohlo to. Momentálně Maxine užívá obrovské množství léků, mezi nimi jsou jedny i na lepru. Její zdravotní stav se však nezlepšuje.

Vyrážka pálí jako oheň.

Extrémně vzácná nemoc
Alergie na vodu je odborně označovaná jako akvagenní kopřivka. Nemoc byla poprvé popsána v 60. letech 20. století. Doposud lékaři zaznamenali pouze několik málo případů, její výskyt je totiž extrémně vzácný. Uvádí se, že chorobou trpí pouze jeden člověk z 230 milionů.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.