Příroda vytvářela Prachovské skály miliony let: Vandal je vmžiku zničil barvou | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Příroda vytvářela Prachovské skály miliony let: Vandal je vmžiku zničil barvou

Těmito pěti malůvkami zničil vandal Prachovské skály.
Těmito pěti malůvkami zničil vandal Prachovské skály. (Foto Aha! – Jakub Poláček)

Hnus, který pobouřil všechny milovníky přírody! Nějaký idiot posprejoval skvostné Prachovské skály v Českém ráji. Turisticky oblíbené místo na Jičínsku je nenávratně zničené. Odborníci netuší, jak ho zachránit. Graffiti ze skály jen tak odstranit nejdou!

První čmáranici našel minulý týden ve středu horolezec v oblasti Babinec. „Rozjel jsem proto s kolegou pátrací akci a našli jsme další čtyři malůvky,“ řekl Aha! Miloš Zeman, dobrovolný strážce Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Český ráj.

Zatímco z vlaků se graffiti odstraňují chemicky, u skal není něco takového možné. Nelze je ani obrousit, ač je barva do hloubky asi dvou až tří milimetrů. „Skála by se tím poškodila. Vzniklá nápadná nepřirozená plocha by sice lidem vadila méně než graffiti, ale skalní povrch by byl fakticky poškozen více,“ tvrdí Petr Jenč, archeolog a speleoantropolog z Vlastivědného muzea v České Lípě, který se na poškozování masivů specializuje.

„Skála si za ty dlouhé roky, co tu je, vytvořila na svém povrchu jakýsi film, o který by obroušením přišla. Narušila by se struktura pískovce a došlo by k razantnějšímu zvětrávání,“ vysvětluje Zeman. Odborníci se správou CHKO nyní sestaví speciální komisi, která rozhodne, co se s nápisy udělá. „Podrobnější vyjádření je zatím předčasné. Na místo vyrazí několik odborníků a pobavíme se o tom,“ řekl Jenč.

Proč je na ukrytém místě?
Graffiti se objevilo na místech, která jsou mimo značenou trasu. „Je trochu výhodou, že běžný návštěvník nepřichází s nápisy do kontaktu. Kdyby se nacházely na značené stezce, je větší riziko, že by se přidali další vandalové,“ řekl Petr Jenč. „Vůbec nechápu, o co tomu vandalovi šlo. Možná si jen něco trénoval, protože ten kdo dělá graffiti, tak obvykle chce, aby někdo jeho dílo obdivoval,“ kroutí hlavou Zeman.

Kdy to namaloval?
Případ šetří policie a vandalovi hrozí tři roky vězení. Vypátrat idiota ale nebude snadná práce. Neví se, kdy čmáranice vznikly. „Jsou tu nějaké číslice. Buď jde o rok 2017, nebo o datum 20. 7. V tom případě ale nevíme, jaký to je rok,“ řekl Zeman, který odhaduje, že byl sprejer na místě několikrát. „Jeden z jeho výtvorů už trochu zarostl mechem. Bude zřejmě staršího data,“ řekl Zeman, kterému je jasné, že má tohle svinstvo na svědomí jeden člověk. Všechny graffiti si jsou totiž podobné, a dokonce jsou podepsané uměleckým podpisem. To by mohlo být vodítko pro policii.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.