Svačiny pro děti do školy: Kdy, jaké a proč? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Svačiny pro děti do školy: Kdy, jaké a proč?

Svačiny jsou stejně důležité jako hlavní jídla.
Svačiny jsou stejně důležité jako hlavní jídla. (profimedia.cz)

Svačiny jsou stejně důležité jako hlavní jídla. Dětem dodávají energii a dospělí díky nim dokonce i hubnou! Jejich příprava přitom může být záležitostí jen několika minut...

Po třech hodinách

Kdy je čas na první svačinu? Nejlépe tři hodiny po snídani. Obzvlášť důležitá je svačina u školou povinných dětí: pokud děti nesvačí, hůře se soustředí, jsou neklidné a rychle se unaví. A to se může projevit i na známkách. Odpolední svačina by ideálně měla následovat tři hodiny po obědě. I pro dospělé platí, že dobrá svačina předchází pocitu hladu a ukládání tukových buněk. U dětí se tím navíc formují základy správných stravovacích návyků.

Jak má vypadat?

U dětí má svačina má tvořit 5 – 10 % z celkového denního příjmu kalorií. U dospělých by měla dopolední představovat 15 % z denního příjmu potravy a odpolední 10 %. Ti, co sportují, potřebují větší energetický přísun než ti, kteří celý den prosedí. Dopoledne by měly ve svačině převažovat sacharidy, které zajistí energii pro mozek – např. ovoce a celozrnné pečivo. Druhá svačina by měla pokrýt naše odpolední aktivity. Obecně ale platí, že by měla být menší než ta první a měla by obsahovat především proteiny – např. kvalitní jogurt, tvaroh, zelenina nebo kvalitní šunka.

Buďte originální!

Podle průzkumů nosí svačinu zpátky domů každé šesté dítě. Jak tomu zamezit? Zkuste dětem svačiny zpestřit. Menší děti milují barevné a hezké věci – např. vykrojte z toastového pečiva různé tvary, které obložte jako sendvič.

Tuňákový wrap

POTŘEBUJETE: Pšeničnou tortillu (průměr 25 cm), menší mrkev, 2 hrsti nakrájeného červeného zelí, avokádo, tuňákovou pomazánku a šťávu z ½ citronu.

POSTUP: Avokádo rozpulte, vyndejte pecku, lžící vydloubněte, nakrájejte na tenké plátky a pokapejte šťávou z citronu. Na tortillu vyskládejte nadrobno nakrájenou mrkev, tuňákovou pomazánku a červené zelí. Tortillu zamotejte a dejte na chvilku zapéct do toustovače.

Motýlkové jednohubky

POTŘEBUJETE: 4 plátky toastového chleba, 100 g kuřecí paštiky, 100 g sýru Cheddar vcelku, 100 g jablka na plátky. Dále potřebujete: vykrajovátko do tvaru motýla, menší vykrajovátko do tvaru kytičky, párátka.

POSTUP: Z toastového chleba vykrojte motýly (sudý počet) a připravte si páry na jednohubky. Oba plátky namažte paštikou a slepte. Ozdobte vykrojenou kytičkou ze sýra a z jablka a spojte párátkem. Stejný postup opakujte u ostatních jednohubek.

Vitaminové smoothie

POTŘEBUJETE: Zralé mango, 2 hrsti mražených malin, šťávu z limetky, 2 hrsti listového špenátu, několik lístků čerstvé máty a 150 – 200 ml vody.

POSTUP: Všechny ingredience důkladně rozmixujte tyčovým mixérem. Podávejte ve skleničce ozdobené malinou a lístkem špenátu.

Tipy na svačiny do práce čtěte ZDE



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.