Motýl šedovníček horský byl na Moravě považován za vyhynulého: 120 let ho nikdo neviděl! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Motýl šedovníček horský byl na Moravě považován za vyhynulého: 120 let ho nikdo neviděl!

Na Moravě znovu objevený šedovníček horský.
Na Moravě znovu objevený šedovníček horský. (
Foto Muzeum regionu Valašsko)

Neuvěřitelných 120 let se na Moravě nikomu nepovedlo šedovníčka horského chytit. Nočního motýla považovali odborníci za vyhnulého. Nyní jim překvapivě sedl na vábničku v přírodní rezervaci Makyta v Huslenkách na Vsetínsku.

Objev se podařil za pomocí speciálního světelného zařízení, které je určeno jako vábnička nočních motýlů. Kde se tam vzal? Přiletěl ze zahraničí, kde je stále pozorován? „Tento šedovníček v Javorníkách musel přežívat ve starých smíšených lesních porostech stále a byl určitě jen přehlížen,“ myslí si entomolog Lukáš Spitzer. Podle něj  jeho výskyt po více než století nesouvisí s počasím a rozšiřováním teplomilných druhů z jižních států. Šedovníček není příliš dobrý letec.


Stále je však pro odborníky záhadou, proč se ukázal až nyní. „Motýl totiž není nenápadný, má rozpětí křídel až tři centimetry,“ říká Spitzer a nastiňuje jeho životní cyklus: „Housenky šedovníčka žijí na vlhkém mechu a řasách rostoucích na kamenech, kmenech stromů či v úžlabí kořenů.“

Jak lákají můry?
Na zkoumání nočních motýlů mají vědci speciální vábničky. „K desetilitrovému kbelíku dáte zářivku z terárií, která se používá pro plazy, aby netrpěli deformacemi z nedostatku denního světla. A pomocí této zářivky se lákají noční motýli. Na tuto návnadu nám sedl i šedovníček horský,“ popsal Lukáš Spitzer, který výzkum vedl s Jiřím Benešem z Entomologického ústavu Akademie věd ČR v Českých Budějovicích.

Dědictví staré stovky let
Díky četnému výskytu ohrožených druhů z rostlinné i živočišné říše je Makyta v obci Huslenky významnou přírodní rezervací. „Makyta je poměrně mladá přírodní rezervace. Výzkumy, které v ní provádíme a které se po čase opakují, ukazují, jak se příroda mění, jaké druhy zvířat i rostlin zmizely, jaké se naopak objevily nově. Jednoznačně z nich vyplývá, že Makyta zachovává přírodní dědictví staré mnoho set let,“ uvedl Lukáš Spitzer.

Víte, že...
...poslední známý exemplář šedovníčka horského byl na Moravě chycen na Kralickém Sněžníku? V Čechách byl jeho výskyt potvrzen v roce 2000 v Orlických horách.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.