Daniel (5) z Loun: Pojišťovny mu nezaplatí ortézy, aby mohl chodit! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Daniel (5) z Loun: Pojišťovny mu nezaplatí ortézy, aby mohl chodit!

Rodiče se synovi maximálně věnují a věří v plné uzdravení.
Rodiče se synovi maximálně věnují a věří v plné uzdravení. (Foto ara)

S vývojovou vadou mozku se narodil Daník Měrka (5) z Loun. Jeho rodiče se ale nevzdávají, bojují o to, aby se Daník alespoň částečně vyrovnal svým vrstevníkům. Právě teď shání peníze na speciální ortézy, díky nimž by se chlapeček mohl sám postavit.

„Danielek je naše první dítě. Narodil v 34. týdnu těhotenství akutním císařský řezem. Důvodem bylo přerušení vyživování plodu,“ uvedli chlapcovi rodiče. První komplikace, která se objevila hned po porodu, byl problém s přijímáním stravy. V sedmi týdnech podstoupil Daník operaci oboustranné kýly. Má také zkrácené Achillovy šlachy. „Aby se vyrovnal vrstevníkům, cvičili jsme Vojtovu metodu, kterou jsme později vyměnili za Bobath koncept, což je cvičení, které nám dodnes moc pomáhá,“ uvedli rodiče.

Pokroky dělá Daník také po terapii v sanatoriu v Klimkovicích. „Byl tam vyšetřen protetikem z Vídně, který mu doporučil speciální ortézy, které ale pojišťovna nehradí. Vychází na 140 000 korun. Díky nim by se měly Daníkovi prodloužit šlachy. Zatím nám na ně ale chybí zhruba 50 000 korun,“ dodali.

V současné době Daník téměř nemluví, chodí jen po špičkách a musí se u toho držet za ruku. „Jinak je to veselý a hravý kluk. Stále věříme, že se jednou postaví a rozběhne úplně sám, i když je nám jasné, že nás čeká ještě hodně dlouhá cesta,“ shodují se chlapcovi rodiče.

Pomáhá školka i fotbal

Daník navštěvuje běžnou mateřskou školu s asistentkou v lounské ulici Přemyslovců. Tamní učitelkám není jeho osud lhostejný, snaží se proto rodičům pomoci se sháněním peněz na ortézy a další pobyt v Klimkovicích. Pomohli také lounští fotbalisté, kteří uspořádali benefiční turnaj, jehož výtěžek 38 000 korun věnovali Daníkovi.

Speciální ortéza

České ortézy, které hradí pojišťovna, nohu v kotníku dostatečně nefixovaly, protože byly tvořeny jen jednou pevnou částí. Doporučené ortézy od rakouské firmy Pohlig jdou tvořeny třemi částmi, měkkou stélkou a dvěma pevnými díly, které kompletně obepínají nohu a jsou navzájem sešroubovány, takže kotník nemůže být zafixovaný ve špatné poloze, což se předtím stávalo.

Přispějete?

Čtenáři mohou přispět na transparentní účet u Asociace rodičů dětí s DMO a přidruženými neurologickými onemocněními ČR. Číslo účtu je 2400839330/2010



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.