Cuketové mlsání: Vyzkoušejte super, zdravé a netradiční recepty! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Cuketové mlsání: Vyzkoušejte super, zdravé a netradiční recepty!

Cuketa je zdravá, jednoduše se připravuje a má málo kalorií.
Cuketa je zdravá, jednoduše se připravuje a má málo kalorií. (istockphoto)

V létě mnohem častěji vybíráme lehká a zdravá jídla. Abychom našemu tělu dopřáli dostatek živin a vitaminů, je důležité udržovat jídelníček pestrý a vyvážený. Proto bychom se měli důkladně rozhlédnout, jakou zeleninu a ovoce si v tomto období můžeme dopřát. A právě nyní je ideální čas udělat si nějakou dobrotu z cukety. Proč? 

Je zdraví prospěšná

Cuketa obsahuje velké množství vitaminů a minerálů. Blahodárně působí na náš zrak, posiluje svaly a srdce, odbourává stres, zlepšuje činnost mozku a pomáhá při dně a cukrovce. Mezi nejdůležitější vitaminy patří karoteny a vitamíny A, B a C. Nedostatek vitaminu A způsobuje šeroslepost, záněty očních spojivek a poškození sítnice, proto bychom ho měli mít ve stravě dostatek. Dále cuketa obsahuje vlákninu, hořčík, vápník, železo, draslík a fosfor. Cuketa je navíc z 90 % tvořena vodou, kterou si můžete započítat do svého denního příjmu tekutin.

Snadno se připravuje a je dietní

Cuketu lze jíst syrovou, a to nejlépe se slupkou, vždy však důkladně omytou. Pro zachování živin je cuketu nejlepší pouze mírně podusit na pánvičce s trochou oleje. Dalším benefitem dušené cukety je, že ve 100 gramech obsahuje pouze 20 kalorií.

Netradiční cuketové recepty:

RAW nudle s avokádovou omáčkou

Potřebujete: 1 cuketu, 1 avokádo, 1 lžíci citronové šťávy, 1 lžíci olivového oleje, bazalku, 30 gramů piniových ořechů, listy bazalky dle chuti, sůl a pepř, cherry rajčata.

Postup: Mladou cuketu nakrájejte spiralizérem na nudličky nebo ji natenko pokrájejte nožem. Avokádo, olivový olej, piniové oříšky, citronovou šťávu a bazalkové lístky rozmixujte dohladka. Osolte, opepřete. Podávejte s pokrájenými cherry rajčaty.

Muffiny se zapečeným vejcem

Potřebujete: 2,5 cukety, 8 vajec, 1 stroužek česneku, 100 g tvrdého sýra, mletý černý pepř, mletý kmín, majoránku, hladkou mouku.

Postup: Omyjte cukety. Jednu škrabkou nakrájejte na tenké proužky. Druhou cuketu nastrouhejte nahrubo a smíchejte s jedním vajíčkem, solí, majoránkou a česnekem. Pokud je směs řídká, přidejte hladkou mouku. Troubu předehřejte na 180 °C, formu na muffiny vymažte olejem nebo máslem a vnitřky vystelte cuketovými proužky. Přidejte cuketovou směs. Do každého muffinku udělejte dírku, do které vyklepněte vajíčko. Vložte do trouby. Až budou vejce napůl upečená, posypte je nastrouhaným sýrem a pečte, dokud se sýr nerozpustí. Podávejte s bramborami.

Jak vybrat tu nejchutnější?

„Při výběru cukety je nejlepší vyhledávat menší a hubené kusy, které neobsahují nadbytek tekutiny a lze je konzumovat i se slupkou, ve které se nachází nejvíc živin. Povrch cukety by měl být pružný a mít svěží barvu,“ radí Lenka Bačinská ze společnosti Tesco. Oschlá či nahnědlá cuketa se rozhodně nehodí ani na smažení.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.