Plynatost u psů může znamenat i vážnou nemoc: Klíčem je krmení, klid a pohyb | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Plynatost u psů může znamenat i vážnou nemoc: Klíčem je krmení, klid a pohyb

Plynatost u psů může znamenat i vážnou nemoc.
Plynatost u psů může znamenat i vážnou nemoc. (profimedia.cz)

Někdy je to legrační a někdy ne. Ležíte na gauči s nejlepším přítelem člověka, vychutnáváte pohodu, vtom zazní známý zvuk, pes se nespokojeně zavrtí a vy máte pocit, jako by začal chemický útok. Čím to je?

Střevní plyny jsou samozřejmě normálním důsledkem trávení, ale jen v určité míře. Pokud máte pocit, že jste doma zaplynováni moc často, následujte naše rady. Nejčastějším důvodem je, že špatně tráví krmení, které dostává.

OSM RAD:

-Změňte typ masa. Je možné, že váš pes špatně tráví určitý typ bílkovin. Dobře stravitelné je například krůtí, jehněčí nebo králičí maso.

-Zvyšte podíl vlákniny, trávení se zrychlí. Můžete použít i čistou vlákninu jako doplněk. Nezapomeňte ale psovi dopřát dostatek vody, jinak bude mít zácpu.

- Pokud pes lhatá, dostane do těla i větší množství vzduchu, který se hromadí ve střevech. Krmte ho po menších dávkách, v klidu a v situaci, kdy nehrozí, že mu někdo jiný potravu sežere.

- Pokud krmíte granulemi, změňte značku a věnujte pozornost složení, sója nebo hrách mohou plynatost způsobovat. Chcete-li se vyhnout průjmu, přecházejte na nové krmivo postupně

- Rozhodně nekrmte psa zbytky z kuchyně a zajistěte, aby se nedostal k odpadkům. Taková dietní chyba se pak na zažívání samozřejmě projeví.

-Dostatek pohybu je základ. Pohyb podporuje trávení a správnou činnost střev. Vyhněte se však procházkám těsně po krmení, mohlo by dojít k torzi žaludku.

-Pokud krmíte granulemi, změňte značku a věnujte pozornost složení, sója nebo hrách mohou plynatost způsobovat. Chcete-li se vyhnout průjmu, přecházejte na nové krmivo postupně.

-Pokud psovi vaříte nebo barfujete, vynechte nadýmavé potraviny, jako jsou brokolice, květák, dýně atd. Luštěniny způsobují plynatost skoro u všech psů.

-I psi potřebují probatika – bakterie, které zajišťují rovnováhu ve střevech. Probiotika, buď jako potravní doplněk, nebo ve formě bílého jogurtu, mohou významně zlepšit zažívání.

Veterinář: Na vině jsou 
i přemnožené bakterie
„Plynatost je vyvolaná tím, že se ve střevě přemnoží bakterie, které plyn produkují,“ říká MVDr. Martina Načeradská (na snímku). „Může to být kvůli tomu, že pes sežere něco, co mu nesedne, nebo má v nepořádku střevní mikroflóru, případně obojí. Předpoklad k tomu mají psi, kteří mají problém se střevy, např. trpí autoimunitním zánětem střeva. Tam snadno dojde k přemnožení bakterií, které plyn produkují,“ říká Načeradská. Jakmile tedy potíže trvají delší dobu, nebo je zápach velmi silný, poraďte se s veterinářem.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.