Revoluce v důchodech: Kolik přidají právě vám? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Revoluce v důchodech: Kolik přidají právě vám?

Seniorům nad 85 let se zvýší důchod o tisícovku, neboť utrácejí více za léky a péči.
Seniorům nad 85 let se zvýší důchod o tisícovku, neboť utrácejí více za léky a péči. (Foto Profimedia.cz, ara)

Schváleno! Všichni důchodci si nakonec od ledna polepší v průměru o 900 korun. Poslanci včera totiž na mimořádném zasedání odhlasovali paušální zvýšení o 320 korun. Pravidelná valorizace se odhaduje na šest stovek. A schválilo se také, aby senioři starší 85 let dostali tisícovku navíc. To vše už od příštího roku! Tedy pokud to podepíše prezident...

Schválený návrh do Sněmovny původně vrátil Senát s úpravou, aby tisícovku navíc dostali ti, kdo jsou v penzi přes 25 let nezávisle na věku.

Spor o systémy
Toto chtěli hlavně invalidní důchodci. Podle ODS by to polepšilo také ženám, které chodí zpravidla do důchodu dříve než muži. Nesouhlasila však ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (37, ČSSD). Podle ní by bylo složité dohledávat, kdy kdo nastoupil důchod, načež jí opozice vytkla, že tím pádem stát používá nekvalitní informační systémy.

Všichni byli pro
O senátním návrhu poslanci hlasovali po delší diskuzi a nakonec pro jeho přijetí bylo jen 69 poslanců. Vzápětí Sněmovna schválila původní verzi jednohlasně. Pro bylo 170 přítomných poslanců. Důchodová změna, kterou včera poslanci odhlasovali, by měla státní kasu v roce 2019, od něhož bude koneckonců také platit, přijít na 14 miliard korun.

Peníze.



Co prošlo
• Vládní návrh zákona počítá s navýšením růstu penzí z devíti na deset procent průměrné mzdy. Příští rok by to mělo každému důchodci hodit v průměru tři stovky navíc.
• K tomu se odhaduje, že pravidelná valorizace dle výše mezd a inflace bude v průměru 600 korun.
• Seniorům nad 85 let zvýší důchod navíc o tisícovku, neboť utrácejí více za léky a péči. Zároveň mají kvůli době, kdy do penze šli, nárok na nižší částky než mladší důchodci.


Co neprošlo
• Senátní návrh počítal s tím, že by se měl důchod zvýšit o tisícovku všem, kteří jsou v důchodu více než 25 let. Tedy i invalidním důchodcům.
• Podle ODS by si polepšilo až o 150 tisíc lidí více, zejména ženy, protože odcházejí do důchodu dříve než muži.
• Návrh byl asi o 1,7 miliardy dražší než ten, který schválila Sněmovna.

Víte, že...
...průměrný měsíční starobní důchod je nyní 12 347 Kč?

Přečtěte si
havran2
24. 8. 2018 • 14:06

Ten kdo má důchod malý,dostane přidáno málo,ten kdo má důchod velký dostane přidáno hodně. Poslanci mají velký plat a odhlasují si přidat jak má někdo důchod za tři měsíce ! ! ! Tak my tady žijeme ! ! !

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.