Tragédie v Janově: Za kolaps mostu viní mafii! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Tragédie v Janově: Za kolaps mostu viní mafii!

Zřícený most v Janově
Zřícený most v Janově (Reuters)

Při pádu janovského mostu zemřelo nejmíň 39 lidí a toto číslo stále není konečné. Jedná se o nejvážnější, ale rozhodně ne ojedinělou tragédii v Itálii. Jen v posledních pěti letech se tu zřítilo dalších pět viaduktů a mnohým pád hrozí. Jak to mohlo zajít tak daleko?

Stále není jasné, co přesně za pádem mostu stálo. Mluví se o sesuvu půdy, konstrukčních vadách, přetíženosti i nedostatečné údržbě ze strany společnosti Autostrade, která viadukt provozovala. Podle nejnovějších zjištění to ale vypadá, že důvod pádu janovského kolosu sahá mnohem hloub, než se předpokládalo. Až k prohnilosti italského zřízení.

Potřeba renovace

Podle odborníků je hlavním problémem to, že většina italské infrastruktury byla budována v poválečných letech a tyto stavby nyní potřebují naléhavou obnovu. „Před půlstoletím jsme bezmezně věřili železobetonu, protože jsme mysleli, že je věčný. Teď víme, že vydrží jen několik desetiletí,“ uvádí bývalý předseda janovské architektonické komory Diego Zoppi s tím, že se tragédie může brzy opakovat, pokud se nic nezmění.

Mafie všude

Řada Italů zase viní z kolapsu organizovaný zločin, respektive jeho spolupráci s Křesťanskými demokraty, kteří v Janově vládli v době stavby mostu. „Mafiáni pomáhali straně vyhrávat volby a ta jim za to na oplátku dohazovala lukrativní stavební zakázky. Ty se ale často dočkaly mizerného provedení,“ uvádí britský novinář Tobias Jones. Do betonu se přimíchávaly nekvalitní příměsi a najímali se architekti podle známostí, nikoliv schopností. Ostatně šeptá se, že přesně tak se Riccardo Morandi dostal k projektování mostu, ač existovali lepší…

Už pošesté!

Srpen 2018 - Na dálnici poblíž Bologně explodovala cisterna, čímž se částečně zhroutila i mostní konstrukce. Jeden mrtvý a 57 zraněných.

Duben 2017 – Při zhroucení mostu u Fosssana rozdrtily trosky policejní auto. Jako zázrakem se nikomu nic nestalo.

Březen 2017 - Nejméně dva mrtvé si vyžádalo zřícení mostu na dálnici A14 vedoucí podél jaderského pobřeží mezi městy Ancona a Loreto.

Říjen 2016 - Na frekventované dálnici mezi Milánem a Leccem se v dopravní špičce zřítil pod těžkým kamionem nadjezd nad dálnicí. Jeden člověk zahynul, pět se zranilo.
Říjen 2013 – Do řeky Sturla se zhroutil most Carasco poblíž Janova. Tragédie stála život dva lidi.

Varování z Libye

Pouhých sedm dní před janovskou tragédií varoval starosta libyjského města Beida Ali Houssein Mohamed, že hrozí zhroucení mostu Vádá al-Kuf od architekta Riccarda Morandiho a vyzval k jeho okamžitým opravám. Půlkilometrový most, který vypadá jako dvojče janovského kolosu, je přitom už od loňského října kvůli trhlinám a nebezpečí pádu uzavřen.

Problémy u sousedů

Hrozba hroucení mostů netrápí jen v Itálii. S tímto problémem se potýkají i v Německu. Úterní tragédie u našich západních sousedů rozpoutala diskuzi odborníků o bezpečnosti mostů na území. V zemi se nachází více než 40 tisíc mostů, z nichž každý osmý by mohl být poškozený! Jedním takovým je i například betonový most Kochertal Highway v německém Neuenstadtu, který zdobí výstražná cedule „Poškození betonu“.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.