Smutné vzpomínky na rok 1968. Vendulka z Pardubic: Sověti jí zkazili svatbu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Smutné vzpomínky na rok 1968. Vendulka z Pardubic: Sověti jí zkazili svatbu!

22. srpna 1968 Fotografie ze sňatku paní Jozífové den po vpádu ruských vojsk do Československa. Manželství se časem rozpadlo.
22. srpna 1968 Fotografie ze sňatku paní Jozífové den po vpádu ruských vojsk do Československa. Manželství se časem rozpadlo. (Foto Východočeské muzeum Pardubice)

Smutné vzpomínky má Vendulka Jozífová (73) z Pardubic při pohledu na svoje vlastnoručně uháčkované svatební šaty z roku 1968. Chtěla mít hezkou veselku, plány zhatila srpnová okupace ruskými vojsky!

Bývalá učitelka se původně měla vdávat na pardubické radnici v sobotu 24. srpna 1968, ale vpád Rusů a dalších vojsk její velký den uspíšil.

Maso na hostinu

„Z úterý na středu sem vpadli Rusové. Poslouchali jsme rozhlas po drátě, abychom věděli, co se děje. A tam hlásili, že od soboty bude vyhlášeno stanné právo. Maminka měla nakoupené maso na hostinu, a tak sehnala pana oddávajícího, který nás narychlo jako jediný pár ve čtvrtek 22. srpna v obřadní síni oddal,“ popsala Vendulka Jozífová, rozená Kadlecová.

Obřad bez hostů

„Takovou svatbu, jakou jsem měla, si nedovede nikdo představit. Bylo to strašně smutné. Měli jsme obřad jen se svědky bez hostů,“ vzpomínala seniorka. Po podpisu na radnici se jako čerstvá novomanželka podepsala i na petiční arch proti okupaci tehdejšího Československa, umístěný před budovou radnice.

Šaty věnovala muzeu

Vlastnoručně uháčkované svatební šaty z roku 1968 před pár lety Vendulka věnovala Východočeskému muzeu v Pardubicích.

Hostina u rádia

Bez nálady bylo i svatební hodování, které měli v den původního termínu svatby. Odehrálo se u stolu v rodinném domě. Při hostině si svatebčané zakázali poslouchat rozhlas, ale odhodlání jim vydrželo jen půl hodiny. Všichni chtěli znát aktuální dění v souvislosti s okupací Československa vojsky Varšavské smlouvy.



Přečtěte si
villi
17. 8. 2018 • 15:27

V SÁLECH SE ZASTŘELILO NEJVÍCE HAVLOVCŮ )) VŠECHNY SÁLY SE ZAVŘELY I OBCHODY S MASEM )) CO CHUDÁCI LIDÉ JEDLI,KDYŽ NEMOHLI NA SVATBU ))))

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.