Zřícený letoun na leteckém dni ve Strunkovicích létal tři roky: Mohla za tragédii chyba pilota (†72)? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Zřícený letoun na leteckém dni ve Strunkovicích létal tři roky: Mohla za tragédii chyba pilota (†72)?

Diváci zachytili letoun těsně před tím, než dopadl na zem.
Diváci zachytili letoun těsně před tím, než dopadl na zem. (ČTK, vhu.cz)

Zatáčel, přitom se jeho letoun otočil kolmo dolů a zřítil se z výšky 50 metrů. Zkušený pilot Bohumil R. (†72) tragickou nehodu na air show ve Strunkovicích nad Blanicí na Prachaticku v sobotu nepřežil. Chyboval?

Letoun Be-50 Beta Minor havaroval jen malý kousek od diváků, naštěstí se nikomu z 3000 lidí nic nestalo. „Technicky bylo letadlo perfektní. Za pád mohla shoda okolností – vliv počasí, malá výška a trošku chyba pilota,“ řekl Aha! Jan Klaban, který repliku aeroplánu z 30. let minulého století postavil. Dvoumístný dvojplošník s kolegy z kbelského leteckého muzea dávali dohromady téměř pětadvacet let. „Bylo to podle původní dokumentace. Dodržela se technologie, materiál, lepidla... Byl to vlastně originál,“ řekl Vladimír Handlík, ředitel Muzea Metoděje Vlacha v Mladé Boleslavi, kde vzácný exponát od roku 2015 parkoval.

Nahazoval vrtuli

„Bohumil byl výborný pilot. Měl nalétáno více než 10 tisíc hodin. Ještě ráno jsme si povídali, když jsem mu rukou nahazoval vrtuli. Byl v pohodě, smál se, těšil se a povídal mi, že je hezké počasí,“ popsal Handlík. Do Strunkovic doletěl v pořádku, neštěstí se stalo až při letové ukázce. Podle Klabana s letounem Bohumil R. létal jako hlavní pilot od samého začátku. „Za ty tři roky letadlo nalétalo 92 hodin. Pilot zřejmě podcenil meteorologickou situaci,“ říká Klaban. Jenže teď z letounu zbyla hromada třísek. Proč se tak stalo, vyšetřuje Ústav pro odborné vyšetřování příčin leteckých nehod.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.