NASA posílá do vesmíru sondu, která za šest let proletí blízko naší hvězdy a dá odpověď na mnoho otázek... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

NASA posílá do vesmíru sondu, která za šest let proletí blízko naší hvězdy a dá odpověď na mnoho otázek...

NASA posílá do vesmíru sondu, která za šest let proletí blízko naší hvězdy a dá odpověď na mnoho otázek...
NASA posílá do vesmíru sondu, která za šest let proletí blízko naší hvězdy a dá odpověď na mnoho otázek... (foto čtk, ara)

Takhle blízko lidstvo ještě nebylo, jedná se o mimořádnou a přelomovou misi. Parkerova sluneční sonda poletí šest let, aby se dostala 6,2 milionu kilometrů od povrchu Slunce. Dosud nejblíže byla západoněmecká sonda Helios 2, která startovala v roce 1976 a dostala se na vzdálenost 41,9 milionu kilometrů.

Slunce je od Země vzdáleno 150 milionů kilometrů, sonda cestou musí vydržet žár 1370 °C. Bude sbírat informace, proč je teplota koróny (sluneční atmosféra) o několik řádů vyšší než na povrchu samotné hvězdy. Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) také očekává, že díky misi bude přesněji předpovídat solární bouře, které mohou narušit rozvodné sítě či rušit satelitní navigaci.

JAK JE TO S TEPLOTOU KORÓNY?

Vědci s přispěním sondy chtějí zjistit, proč je povrch Slunce s teplotou okolo 5500 °C výrazně chladnější než koróna. Existuje několik teorií, žádná ale plně neobjasňuje extrémní rozdíly teplot. „Nedává to smysl,“ uvádí Nicola Fox z Hopkinsovy laboratoře aplikované fyziky. „Máte zdroj tepla, a když se od něj vzdalujete, tak je jeho okolí teplejší. Je to jako odejít od ohně, ale při vzdalování cítit stále větší teplo. Porušuje to přírodní zákony, porušuje to fyzikální zákony.“ Sonda na raketě Delta IV Heavy měla startovat z Mysu Canaveral už 6. srpna, ale start byl několikrát odložen. NASA nevyloučila, že se může odletět i 19. a 23. srpna, další termíny vhodné pro odstartování. Na cestě bude sonda využívat gravitace Venuše a nejblíže ke Slunci se dostane koncem roku 2024.

Celý článek najdete v tištěném Aha!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.