Útok spisovatelů na Gotta: Prý je »prospěchář bez názoru«. Tohle jsou jeho soupeři | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Útok spisovatelů na Gotta: Prý je »prospěchář bez názoru«. Tohle jsou jeho soupeři

Pořadatelé měli o Gotta zájem, ale už dříve se s jeho managementem nedomluvili.
Pořadatelé měli o Gotta zájem, ale už dříve se s jeho managementem nedomluvili. (Foto Aha! – Martin Hykl, David Kundrát, Pavel Machan, Marek Pátek, ara)

Žádá očištění svého jména! Asociace spisovatelů protestovala proti tomu, aby na zahájení Roku české kultury v Lipsku zpíval Karel Gott (79). Až nyní přitom vyšlo najevo, že tam vůbec neměl vystoupit. Zpěvákův management proto vyzval pořadatele akce, aby uvedli vše na pravou míru.

„Požadujeme, aby vystoupení Karla Gotta, normalizačního zpěváka a signatáře Anticharty, synonyma beznázorového prospěchářství a pokleslého masového vkusu, bylo bezodkladně zrušeno,“ napsala v týdnu Asociace spisovatelů v první verzi dopisu pořadatelům. Druhá, upravená verze, už byla mírnější, a proto řada autorů od svého podpisu odstoupila. Celé to ale dělali zbytečně!

Neřekli jim vše?

„S pořadateli akce jsme se ale na spolupráci nedohodli. Ještě podotýkám, že jsme od českého promotéra, ani organizátora, neměli jedinou informaci o tom, že by se mělo jednat o vystoupení, které má jakoukoli souvislost s pádem železné opony,“ napsala v prohlášení Gottova mluvčí Aneta Stolzová. „Pevně proto věříme, že organizátor akce uvede vše na pravou míru, aby bylo jméno pana Gotta očištěno,“ doplnila.

Na omluvu ze strany organizátorů to ale zatím nevypadá. 

Jednali dlouho

„Jednání o možné spolupráci trvala několik měsíců, ale nakonec jsme se na ní nedohodli. Při veřejné prezentaci projektu na různých fórech jsem o vystoupení pana Gotta informoval vždy s tím, že se o něm teprve jedná, a v posledních měsících už jsem s touto verzí nepracoval,“ hájí se za organizátory Martin Krafl (47).

Z jakých informací tedy spisovatelé vycházeli? Pravděpodobně ze slov bývalého ministra kultury Ilji Šmída (66), který na jaře prohlásil: „Rok české kultury se vedle literatury bude soustředit i na další druhy umění. Odstartuje letos 13. října v rámci operního plesu v Lipsku, na kterém vystoupí světoznámá operní pěvkyně Dagmar Pecková, a když mu to zdraví dovolí, tak i Karel Gott!“ Nutno dodat, že účast Peckové platí dál...

I tihle jsou Gottovi odpůrci:

Petr Hruška (54), laureát Státní ceny za literaturu

Bianca Bellová (48), laureátka Evropské ceny za literaturu

Petr Borkovec (48), laureát Ceny Josefa Jungmanna (podpis stáhl)

David Zábranský (41), laureát Ceny Magnesia Litera

Martin C. Putna (50), laureát Ceny Toma Stopparda (podpis stáhl)

Jaromír Typlt (45), laureát Ceny Jiřího Ortena (podpis stáhl)

 Karel Gott: Bál jsem se, že své dílo nedokončím! Mé dny byly sečtené!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
sacounbagoun
11. 8. 2018 • 11:53

Já neznám ani toho Putnu.

6010
11. 8. 2018 • 11:52

Asociace spisovatelů je nějaká pomatená, né?Je vidět, že to horko dělá s lidmi divy.

zadnice
11. 8. 2018 • 10:18

Zná veřejnost někoho z těchto "chytráků", kromě Putny? Asi toho moc neudělali. Gotta zná každý, protože opravdu umí a něco pro stát udělal!!!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.