Stěhovali dílo Hitlerova sochaře! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Stěhovali dílo Hitlerova sochaře!

Ředitel muzea Václav Houfek s nově instalovanou sochou
Ředitel muzea Václav Houfek s nově instalovanou sochou (Foto pro Aha! – Muzeum Ústí nad Labem, Obecní úřad Ohníč)

Na jeho bronzového Veslaře se ve své sbírce díval Adolf Hitler, když ničil svět... Není divu, duchcovský výtvarník Hermann Zettlitzer (†56) patřil k topsochařům předválečného období. Teď se v Ústí dalo do pohybu jeho dvoutunové dvojsoší ženského aktu!

Dílo z roku 1933, které stálo v Severočeské vědecké knihovně, teď nově zdobí dvůr ústeckého muzea. Jde o jednu z největších dochovaných Zettlitzerových plastik. Dvě k sobě přitisknuté vyvinuté dámy musel vyzvednout jeřáb. Převoz pak zajistilo auto s hydraulickou rukou.


Jen pro pány

Sochu si u Zettlitzera objednal v roce 1933 ústecký průmyslník Carl Wolfrum, majitel vily, v níž dnes knihovna sídlí. Dvojice sedících nahotin sloužila jako venkovní kašna za okny pánského salonu. „Do muzea se sousoší přemístilo kvůli rekonstrukci knihovny a také proto, aby bylo v budoucnu lépe chráněno před možným poškozením,“ uvedl ředitel muzea Václav Houfek.

Zničená kariéra
Hermann Zettlitzer získal několik prestižních zakázek pro Velkoněmeckou říši. Navrhl třeba monumentální Pomník bojovníkům za osvobození Sudet pro Ústí nad Labem. Hitler si od něj zakoupil sochu Veslaře do své soukromé sbírky. „Po válce to Zettlitzerovi zničilo uměleckou kariéru, i když vyšetřování po letech dospělo k závěru, že sochař svými díly nepodporoval nacismus,“ uvedl historik muzea Martin Krsek.

Veslaře ukryli
Z tvorby Hermanna Zettlitzera (1901 – 1957) je známa hlavně bronzová plastika Veslaře, kterou řadu let bez většího povšimnutí vystavovala Alšova jihočeská galerie v parku u zámku Hluboká. Rozruch vzbudila až poté, co se historikům podařilo vypátrat, že jde o dílo ze soukromé sbírky Adolfa Hitlera. Galerie ji pak raději ukryla do depozitáře.

Smetana i Masaryk
Z Zettlitzerovy válečné tvorby je možné na severu Čech vidět i dva nadživotní ženské akty instalované v sídle Bílinské kyselky. Z předválečných děl se dochovaly busty Smetany a Beethovena v duchcovském parku, či alegorie stárnutí na fasádě starého ústeckého krematoria. V Ohníči na Teplicku stojí pomník s bustou prezidenta Masaryka ze Zettlitzerovy dílny, odhalený roku 1938 tamními demokraticky smýšlejícími Němci.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.