Takhle padala lávka v Nymburce! Střihli a za 73 minut byla v Labi! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Takhle padala lávka v Nymburce! Střihli a za 73 minut byla v Labi!

Nymburská lávka už nestojí.
Nymburská lávka už nestojí. (Foto Aha! – David Malík, ČTK)

Bourání mělo zabrat polovinu dne, nakonec se ale lávka v Nymburce poroučela dolů už po 73 minutách! Stačilo přestříhnout jen čtvrtinu nosných lan. Byla na tom totiž hůře, než se myslelo.

Lávka pro pěší byla v Nymburce uzavřena už loni v prosinci, když byly po pádu Trojské lávky v Praze známy první výsledky vyšetřování. Ta nymburská měla totiž stejnou konstrukci a ukázalo se, že by mohla být také vážně poškozena. Od června pak pod ní nesměly ani plout lodě. Odborníci zjistili, že byla v havarijním stavu a mohla se kdykoliv zřítit.

Stačila čtvrtina

Proto ji včera v v 8:30 ráno začali dělníci bourat. Obřími nůžkami postupně přestříhávali mostovku, ve které byla napnutá nosná lana. Právě ta lávku mezi dvěma pilíři držela. Stavebníci očekávali, že to bude okolo poledne, až přestříhnou více než polovinu lan. Jenže ta byla v ještě horším stavu, než se čekalo a lávka nečekaně žuchla už v 9:43! Jen 73 minut po zahájení prací. Stačilo »šmiknout« méně než čtvrtinu lan.

Výběr v září

Nymburští, především obyvatelé Zálabí, se nyní musí obrnit trpělivostí. Do centra města se dostanou buď oklikou přes železniční most či vodní elektrárnu. Nová lávka se musí teprve vysoutěžit. „První kolo architektonické soutěže už proběhlo, postoupilo 6 účastníků. Porota se sejde14. září a vybere novou lávku,“ řekl starosta Pavel Fojtík (Změna pro Nymburk).

Lana měla držet

Brzký pád konstrukce ukázal, jak nebezpečná opravdu byla. „Navíc to bylo v místě, kde se nepředpokládalo, že bude tak výrazně zdevastováno. To svědčí o tom, že ten stav byl opravdu vážný a že bylo na místě neriskovat a nikoho tam nepouštět po tom, co se zjistilo při zkoumání lávky v Troji,“ řekl místostarosta Jan Ritter (Nymburští demokraté).

Autobusy zdarma

Vedle lávky je sice most, pěší na něj ale nesmí. Proto je doprava autobusem z jednoho břehu Labe na druhý zdarma.

Bourání pokračuje

Stavební firma teď bude demolovat zbytky konstrukce na březích. V úterý by měly zřícenou část lávky z koryta řeky vyprostit speciální tanky. Lodě by se mohly na místo vrátit 11. srpna.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.