Legendární MiG-17 mají na zahradě u Plzně. Pochází z polské hospody: Složili jsme si stíhačku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Legendární MiG-17 mají na zahradě u Plzně. Pochází z polské hospody: Složili jsme si stíhačku!

Karel Tarantík (69) u složeného letadla MiG-17.
Karel Tarantík (69) u složeného letadla MiG-17. (Foto Aha! – Zbyněk Schnapka, archiv K. Tarantík)

Zatímco někdo umí poskládat jen polena ke zdi, otec Karel (69) a syn Miloš (44) Tarantíkovi sestavili legendární stíhačku MiG-17! Dalo jim to dva roky piplačky, ale teď mají na zahradě ve Zruči u Plzně všechna letadla MiG od typu 15 po 23! 

»Sedmnáctka«, poslední sběratelský kousek, pochází z Polska. „Před šesti lety jsem tam jel pro věž na tank T-34/76. Zhruba v půlce cesty mezi Katovicemi a Varšavou jsem MiG objevil u cesty. Sloužil jako poutač na restauraci,“ vzpomíná Miloš Tarantík. Majitelka hospody mu ale stíhačku neprodala. Dva roky jí pak přemlouval, až nakonec svolila. Další dva roky dávali Tarantíkovi stíhačku dohromady.

Na čtyři kusy

Z Polska ji totiž na kamionu přivezli rozebranou na čtyři části. „Nejdříve jsme museli odmontovat staré kovové pláty na trupu a vyrobit nové, které tam pasují. Zatmelili jsme také díry po billboardu. Letoun totiž sloužil jako stojan pro něj. Stíhačku jsme pak natřeli v polských barvách a přidali znaky, s jakými skutečně létala,“ popisoval Karel Tarantík. Za pomoci jeřábu pak letadlo smontovali dohromady. Chybí už jen doopravit jedno z křídel. „Jeho poslední metr je poničený. Uděláme ho nové, aby zůstal zachovaný kulatý tvar. S tím si vyhraji,“ dodal Karel Tarantík.

Má i kanon

Letadlo MiG-17, stojící na zahradě u Tarantíků, je unikátní v tom, že nese originální výzbroj. „Vím ještě o dvou podobných stíhačkách MiG-17 v ČR, ale ty nejsou vybavené zbraněmi. Náš letoun má kanon ráže 37 mm a dva kulomety ráže 23 mm. Ty nejsou funkční, jsou znehodnocené autogenem,“ řekl Tarantík.

Bojoval o Suez

MiG-17 je proudový stíhací letoun vyvinutý v Sovětském svazu na přelomu 40. a 50. let minulého století. Měl sestřelovat americké bombardéry. Bojovou premiéru absolvoval v roce 1956 během Suezské krize, kdy na něm létali egyptští piloti. MiG-17 létal i ve válce ve Vietnamu. V Čechách tyto stíhačky měli vojenští piloti v Žatci a Českých Budějovicích.

My a Kbely

Jen na dvou místech v Česku jsou k vidění všechny typy letadel MiG. Jedním z nich je zahrada Tarantíků ve Zruči u Plzně. „Ve Kbelích mají stejně jako my všechny typy. Získali je hned po vyřazení, takže jsou v lepším stavu, než ty naše. Na nás zůstalo paběrkování toho, co zbylo,“ řekl Tarantík.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.