Polévky chutnají i v létě: Polévka z pečených rajčat
POTŘEBUJETE:
1 palici česneku
2 lžíce olivového oleje
500 g rajčat
1 lžíci přepuštěného másla
1 cibuli
350 ml zeleninového vývaru
2 lžičky sušené bazalky
1 lžičku sušené papriky
1 lžičku sušeného tymiánu
1 lžičku sušeného kmínu
sůl
pepř
Troubu předehřejeme na 180 °C. Palici česneku neloupeme, odřízneme cca 1 cm od vršku. Větší část palice zakápneme 1 lžící olivového oleje, zabalíme do alobalu a vložíme společně s rajčaty na plech. Rajčata ještě pokapeme zbylou lžící olivového oleje a dáme do trouby. Pečeme 30 až 35 minut na 170 až 180 °C. Upečený česnek necháme 10 minut vychladnout a poté vyloupeme. Stroužky česneku s rajčaty rozmixujeme dohladka. Ve středně velkém hrnci rozehřejeme přepuštěné máslo a zpěníme na něm najemno nakrájenou cibuli. Do hrnce přilijeme rozmixovaná rajčata s česnekem a vývar. Necháme 10 minut provařit. Přidáme bazalku, papriku, tymián a kmín a polévku necháme ještě pár minut vařit. Nakonec dochutíme solí a pepřem a odstavíme.
Více receptů na polévky najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 33.