Polévky chutnají i v létě: Mrkvová s praženou cizrnou
POTŘEBUJETE:
2 lžíce olivového oleje
300 g mrkve
2 středně velké brambory
4 stroužky česneku
½ lžičky mletého koriandru
½ lžičky mletého kmínu
1 l zeleninového vývaru
sůl
pepř
1 lžíci vinného octa
2 lžíce sezamových semínek
Na praženou cizrnu:
200 g předvařené cizrny
½ lžičky mletého chilli
1 lžíci olivového oleje
špetku soli
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Cizrnu scedíme a smícháme s chilli, solí a olivovým olejem. Rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem, dáme do trouby a pečeme při 170 až 180 °C cca 30 minut. Než se cizrna upeče, připravíme polévku. V hrnci rozehřejeme olivový olej, přidáme na kostky nakrájenou mrkev s bramborami, utřené stroužky česneku, koriandr, kmín a restujeme 12 až 15 minut. Obsah hrnce zalijeme zeleninovým vývarem, přiklopíme pokličkou a necháme vařit 30 minut. Polévku necháme vychladnout, rozmixujeme a dochutíme solí, pepřem a vinným octem. Podáváme s praženou cizrnou a sezamovými semínky.
Více recepty na polévky najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 33.