Legendární fotbalista Dukly Štambacher (67): NAMOČILI MĚ DO PODVODU! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Legendární fotbalista Dukly Štambacher (67): NAMOČILI MĚ DO PODVODU!

František Štambacher
František Štambacher (Foto Aha! – Vlaďka Hradská, FK Dukla)

Je to okouzlující suverén, chrlí jednu historku o fotbalistech Dukly za druhou a okrádá lidi. Neznámý muž křižuje Česko a tvrdí, že je fotbalový internacionál, zlatý medailista z olympijských her v Moskvě, František Štambacher (67)! Naposledy byl mazaný podvodník spatřen na jihu Čech.

Prodavačka Jana Šimková (67) se s falešným sportovcem setkala dokonce dvakrát. Poprvé ji to před dvěma lety stálo 800 korun. „Tvrdil, že je fotbalista Štambacher, znal všechny hráče. Prý mi sežene z Dukly boty a tričko. Když jsem mu řekla, že mu dám peníze až věci přinese, sáhl do kasy pro 800 stovek a utekl. Už jsem ho nedohonila,“ řekla Aha!.

„Já ho potkal v bufetu. Představil se jako Štambacher, všem zasvěceně vyprávěl zážitky z fotbalové kariéry. Působil důvěryhodně,“ popsal podvodníka Emil Cedl (70) ze Strakonic. Jana Šimková se o zážitku zmínila na sociální síti. Ozvali se jí lidé s podobnou zkušeností. „Před pár dny se objevil v krámě znova. On mě nepoznal, já jeho okamžitě. Chytila jsem ho za tašku a křičela, aby mi vrátil peníze. Dostal strach a utekl. Na F﷯acebooku mi lidi psali, že se objevil i ve Volyni a Vimperku. Dělá pravému Štambacherovi pořádnou ostudu,“ dodala Šimková.

Zná podrobnosti

Lidé, kteří se ve Strakonicích s údajným Štambacherem setkali, ho shodně popisují jako muže na úrovni, který dokáže zasvěceně hovořit o Dukle a všech hráčích. První podezření, že jde o podvodníka, měla Jiřina Soukupová (67). „Měl špatné zuby. To mi ke slavnému člověku nejde dohromady,“ řekla. „Měří asi 167 centimetrů, má šedivý knír, bílé vlasy a je spíš plešatý. Má hlubší hlas a pravému Štambacherovi je podobný. Měl na sobě tmavé kalhoty a tmavou volnou košili,“ popsala Jana Šimková.

Nešťastný fotbalista: Kazí mi to jméno

Skutečný František Štambacher o podvodníkovi ví. Už se kvůli němu dokonce dvakrát obrátil na policii. Té se podvodníka zatím nepodařilo vypátrat a případ odložila. „Vím nejméně o dvaceti případech, kdy se za mě vydával. Mám s tím velké problémy a kazí mi to jméno. Není to příjemné, když vás lidi nařknou, že jste je připravil o pár stovek,“ řekl nešťastně slavný fotbalista. Falešný Štambacher přitom křižuje celé Česko a stále mu to vychází. „Už se objevil i v Praze, hodně ve středních Čechách, v Třebechovicích pod Orebem, v Sušici, Kladně, Příbrami, Olomouci. Ani nechci domyslet, o kolika případech nevím,“ povzdechl si fotbalista.

Dukla: Sledujte vlasy a zuby

O podvodníkovi, který se vydává za slavného Františka Štambachera, vědí i činovníci Dukly. „Poprvé se objevil v cukrárně v Příbrami. Lidi mu sedli na lep. Stejnou zkušenost měli v Olomouci. Tam si vzal pětistovku na sportovní boty. O Frantovi ví všechno. Kolik dal gólů, jak to bylo v Bělehradě, prostě vše,“ řekl dlouholetý tajemník FK Dukly Miroslav Jícha. Tisková mluvčí klubu Šárka Drobná upozornila na detaily, které skutečného fotbalistu od podvodníka odlišují. „Pan Štambacher má stále hodně vlasů a chrup má v naprostém pořádku,“ řekla.

Kdo byl »Štambi«

Bývalý československý reprezentant, držitel zlaté olympijské medalie z Moskvy (1980) a člen zlaté party z Bělehradu (ME 1976). Jeho kariéra je spojená s Duklou Praha , kde sehrál 292 ligových utkání a vstřelil 31 branek. Posléze odešel do AEK Athény a Apollonu Smyrna. Spoluhráči ho﷯ přezdívali Štambi.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.