Policisté přitvrdili: Trestají rychlost a dávají dýchat kapitánům. Děláš vlny? Máš to za 100 tisíc! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Policisté přitvrdili: Trestají rychlost a dávají dýchat kapitánům. Děláš vlny? Máš to za 100 tisíc!

Policisté při provádění kontrol.
Policisté při provádění kontrol. (Foto PČR)

Nedělej vlny, nebo zaplatíš sto tisíc pokuty! Na Dalešické vodní nádrži na Třebíčsku tak chtějí citelnou hrozbou přibrzdit piráty na motorových člunech a vodních skútrech. Ti totiž často schválně jezdí blízko koupajících se lidí nebo výletních lodí a baví se tím, že jim vlnobitím působí potíže.

„Přehrada je rekreační prostor vymezený především pro plavce,“ zdůvodňuje od loňska platné opatření mluvčí policie Dana Čírtková. Proto policisté z nedalekého obvodního oddělení v Hrotovicích jsou nyní na vodní hladině přehrady stále častěji k vidění. Měsíčně udělí podle policisty z hlídkového člunu Vladimíra Doležala zhruba 40 pokut od 100 do 5000 korun.

Bič na piráty

„S ohledem na ochranu plavců je do vzdálenosti 50 metrů od břehu povolena pouze desetikilometrová rychlost za hodinu. Vůdce takového plavidla musí plout v takzvaném výtlačném režimu, tedy kdy je příď lodi ponořená vodě. Jízda ve skluzu, kdy plavidlo klouže po hladině, je zakázána,“ vysvětluje mluvčí policie. Za takovou jízdu, která způsobuje na poměrně úzké vodní ploše velké vlny, může »pirát« ve správním řízení vyfasovat až zmíněný stotisícový flastr. Zatím tu byl udělen jen jednou a to kvůli alkoholu.

»Papíry« seberou hned

„Zaměřujeme se nejen na riskantní plavby, ale přímo na hladině přehrady provádíme také dechové zkoušky na alkohol u vůdců malých plavidel,“ potvrzuje mluvčí Čírtková. V případě dopadení tak majitel motorového plavidla může na místě přijít o oprávnění k jeho řízení.

Úzká a hluboká

Přečerpávací vodní nádrž Dalešice byla na řece Jihlavě dostavěna v roce 1978 a slouží jako zdroj technologické vody pro jadernou elektrárnu Dukovany. Délka nádrže je 22 kilometrů, šířka 200 metrů. S hloubkou 85,5 metrů patří k nejhlubším přehradám v Česku.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.