Zemřel Herman Shine (†95): Dokázal utéct z Osvětimi | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Zemřel Herman Shine (†95): Dokázal utéct z Osvětimi

Herman Shine
Herman Shine (Foto ara)

Osvětim byla největším vyhlazovacím táborem za 2. světové války. Zemřelo tam přes 1,1 milionu lidí. Jen asi dvěma stům vězňů se z továrny na smrt podařilo utéct. Jedním z nich byl Herman Shine. Do konce války se schovával v Polsku, poté emigroval do USA, kde teď také ve věku 95 let zemřel.

Shine, který se narodil v Německu do židovské rodiny, byl nejdříve v koncentráku Sachsenhausen. To se psal rok 1939, o tři roky později byl přemístěn do Osvětimi. A spolu s ním i jeho kamarád Max Drimmer (†92). Když nacisté vyhnali vězně z vagonů ven, rozdělili je do dvou skupin – ty zdatnější poslali pracovat, ty slabší do plynu. Drimmer a Shine skončili v části zvané Osvětim III v Monovicích, kde začali pracovat jako pokrývači.

Osvětim


Zakázaná láska

Jednoho dne si Shine všiml skupinky mladých žen, které tam rovněž pracovaly, a s jednou z nich se seznámil. Jmenovala se Marianne Schlesinger a bydlela mimo tábor. Shine jí vyprávěl o zvěrstvech, která Němci páchají na Židech. Marianne z toho byla natolik v šoku, že mu dala svoji adresu se slovy: „Pokud se ti někdy podaří uprchnout, u mě vždy najdeš útočiště.“

Bez něj neodejdu

Ve stejné době vzniklo ještě jedno přátelství – mezi Drimmerem a jistým Józefem Wronou, který byl v Monovicích zařazen jako dělník. V roce 1944 Drimmera varoval. Řekl mu, že zaslechl dva esesáky, jak se baví o tom, že všechny vězně z Osvětimi III ještě před koncem války zavraždí. Zároveň nabídl Drimmerovi, že mu pomůže utéct. To on ale odmítl se slovy: „Pokud s sebou nemůžu vzít Shina, tak nikam nejdu!“ Nakonec Wrona pomohl s útěkem oběma. Chvíli je schovával u sebe doma, pak se přesunuli k Marianne Schlesinger, u níž zůstali až do roku 1945, kdy válka skončila. O rok později se Schlesinger a Shine vzali. Pak společně i s Drimmlerem a jeho snoubenkou Herthou emigrovali v roce 1947 do San Franciska, kde se usadili.

Shine (dole) a Drimmer (nahoře) emigrovali do USA i s manželkami

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.