Oslavte Den suchého zipu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Oslavte Den suchého zipu

Boty se »sucháčem«
Boty se »sucháčem« (profimedia.cz)

Svět slaví Den suchého zipu. Milovaného i nenáviděného prvku oblečení. jeho použití je rychlé, netlačí, ale také se na něj nedá vždy spolehnout. Ať už ho máte rádi, nebo ne, přinášíme vám přehled faktů z jeho krátkého, ale bohatého života.

Na začátku byla procházka
Suchý zip vynalezl v roce 1941 švýcarský elektrotechnický inženýr Georges de Mestral. Šel se projít se svým psem do lesa, a když se vrátil, byl jeho kabát a psí kožich plný malých chlupatých kuliček. Nešly mu sundat, a tak začal přemýšlet, jak vlastně rostliny na chlupatém povrchu drží. A suchý zip byl na světě. Tedy ne úplně. Celých osm let Mestral řešil způsob, jak vyrobit drobné háčky, které suchý zip potřebuje.


Velcro, název i firma
Svému patentu dal vynálezce název Velcro, což je zkratka pro dvě slova – velour (francouzsky samet) a crochet (francouzsky háček). V anglicky mluvících zemích se mu dodnes říká Velcro.

Bavlna nedržela
První suché zipy byly z bavlny. Protože se ale používáním rychle opotřebovávaly, přešlo se velmi rychle na nylon. A byla to dobrá volba. Ten nejmodernější umí na 12,7 cm² suchého zipu udržet tunu.

Byl ve vesmíru i pod mořem
Velkou oblibu si výrobek získal po roce 1960, kdy si s jeho pomocí astronauté mise Apollo přichycovali tužky, jídlo a další věci, aby jim nepoletovaly v kabině. Koneckonců, dělají to dodnes a možná proto jsou Američané přesvědčeni, že suchý zip vznikl v tajných laboratořích NASA. Už v roce 1959 byl suchý zip téměř všude. Na plenkách, nábytku, stylové módě té doby, v nemocnicích, autech, letadlech, a dokonce i na potápěčských neoprenech.

První boty se »sucháčem«
Na obuvi se suchý zip objevil až v roce 1968. První takové boty vyrobila firma Puma. Když v roce 1979 vypršel patent, suchý zip se začal vyrábět po celém světě.

Lidská moucha
Zábavnou disciplínu Velcro jumping (skákání na suchý zip) vynalezl v roce 1984 jeden z ředitelů firmy Velcro, když si na interview oblékl oblek ze suchého zipu a po jeho skončení skočil na trampolínu a přilepil se na zeď. O deset let později se tato zábava rozmohla po USA.

Zkusili ho i v armádě
Suchý zip se na americké vojenské uniformy dostal v roce 2004. Jenže se v prašném prostředí zanášel a navíc vydával charakteristický zvuk při rozepínání. Proto ho nahradila tradiční technologie – knoflíky.

Dílo mimozemšťanů?
Vyznavači konspiračních teorií si myslí, že suchý zip přinesli na Zemi mimozemšťané. Objevilo se to i ve filmu Muži v černém nebo seriálu Star Trek.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.