Nejžhavější den léta: Rádce, kde se zchladit! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Nejžhavější den léta: Rádce, kde se zchladit!

V Praze u Novotného lávky je speciální ledový bar.
V Praze u Novotného lávky je speciální ledový bar. (Foto Aha! – Zbyněk Schnapka, Pavel Ryšlink, Jakub Poláček, ČTK, ara)

Už tři týdny se Češi pečou v tropické výhni! Kvůli tropickému vzduchu z Afriky jsme do kapsy strčili Řecko a teploměry atakují 40°C, stejně jako ve Španělsku, či Itálii. Jenže nám chybí moře! Kde se můžeme ochladit?

Tropické teploty mohou být i nebezpečné pro zdraví. „Buďte na sebe velmi opatrní, dodržujte pravidelný pilný režim a zdržujte se v chládku,“ řekla deníku Aha! meteoroložka Dagmar Honsová.
Před tropickými teplotami si neodpočineme ani v noci, kdy teplota nebude místo klesat pod 20 °C. „Padat budou četné teplotní rekordy - naposledy bylo takové teplo na přelomu července a srpna v letech 2015 a 1994,“ doplnila Honsová.


Kam se můžeme schovat?
Do jeskyní
Ideálním únikem před brutálním horkem může být i úprk do jeskyně. Například v těch mladečských na Olomoucku mohou návštěvníci při teplotě 8°C obdivovat nádherné krápníky stejně jako desítky tisíc let staré kosti.

Pod zem
Útočiště nabízí například královská dědičná štola Prokop ve Stříbře na Tachovsku. Jde o jedinou hornickou štolu v západních Čechách, kterou si mohou lidé prohlédnout. Přístupných je 700 metrů a dolů může najednou 20 lidí. Otevřeno je každou středu (po domluvě i jiné dny) od 13 do 17 hodin. Před sluncem zmizíte na hodinu a půl.

Do polária, kde je -130°C
Speciální kryokomora je dnes v každém větším městě. Jde ale spíš o léčebnou proceduru. Na sebe si vezmete speciální oblečení včetně roušky, ponožek, čelenky a rukavic. Pak už jen zmizíte na tři minuty do místnosti, kde je extremní chlad. Ten vám prudce ochladí nervová zakončení, což má zpomalovat stárnutí a likvidovat záněty a bolesti kloubů.

Do  baru
V Praze u Novotného lávky je speciální ledový bar, který otevírá každý den v poledne a zavírá až v pět ráno. Takzvaný Ice pub je postavený celý z ledu – nejen jeho stěny, ale i barový pult, sedadla a také sklenice. Je v něm udržována stála teplota -10°C. Nebojte se, že zmrznete. U vchodu nafasujete speciální zateplené pončo a rukavice a můžete jít na půl hodinky do »chlaďáku« popíjet. Chladnější místa v Česku najdete málokde…

Na veřejné bruslení
V zázemí zimních stadionů je krásný chládek. Pravda je, že většina jich přes léto zavřela pro veřejnost, Aha! vám ale přece jen jeden uzavřený »zimák« našlo. Je v Blansku a zabruslit si můžete dnes, zítra i v pátek od 12:30 do 13:45 hodin. V příštím týdnu se tam ochladíte dokonce každý den od 14 hodin do čtvrt na čtyři. V úterý 7. srpna se bude dát bruslit i v pražské Icerink aréně ve Strašnicích, a to na 2 hodiny od 17:15.

Na nejstarší plovárnu: Voda tu má 17 °C!
Zaručeně se v tropickém počasí osvěžíte v přírodní plovárně ve Volyni, která je současně nejstarší původní plovárnou v ČR. Atmosféra tam připomíná film Rozmarné léto. Je z roku 1941 a původní podobu si zachovala dodnes. Voda do ní proudí přímo z řeky Volyňky. Při napuštění má pouhých 17° Celsia. V horkých dnech se tam ohřeje na příjemných 22° Celsia.


I tady se můžete ochladit...
* V katakombách a podzemních chodbách hradů, zámků a kostelů.
* V klimatizovaných nákupních centrech či kinech.
* Schovat se můžete ve vinném či pivovarském sklepu.
* O něco chladněji je i ve stanicích pražského metra.

A takhle se budeme péct…
Dnes - jasno až polojasno, 33 až 37°C, v noci 21 až 17°C
Zítra - polojasno, 28 až 32°C, v noci 21 až 17°C
Pátek - oblačno až polojasno, 24 až 28°C, v noci 20 až 16°C
Sobota - jasno až polojasno, 26 až 30°C, v noci 22 až 18°C
Neděle - jasno až polojasno, 27 až 31°C, v noci 19 až 15°C

Pozor na termoregulační šok!
Klimatizace, dusno, přímé sluce, vedro... V tropickém horku dochází u některých lidí k termoregulačnímu šoku. Znamená to buď vyčerpání z tepla, nebo dokonce nebezpečné přehřátí organismu. Jde o selhání termoregulačního centra v mozku, při němž se zastaví pocení a kvůli tomu se tělo nemůže ochlazovat. Pokud stoupne tělesná teplota na 41 - 42°C, dojde k poškození buněk v mozku, srdci, játrech... Zatímco vyčerpání z tepla se většinou vyvíjí postupně, přehřátí rychle, že nestihnete reagovat na varovné příznaky. Okamžitě je třeba volat záchranku!



Vyčerpání z tepla
Příznaky: Vyčerpání, únava, neklid, bolest hlavy, nevolnost a závratě, zvracení a velké průjmy, bolestivé křeče v břiše a nohách, povrchové, rychlé dýchání, rychlý a slabý puls, mdloby.
První pomoc:
* Přemístěte postiženého do chladnějšího prostředí.
* Podávejte mu vodu po malých doušcích, pokud se postižený potí, zvrací, má průjem nebo křeče, přidejte do litru vody lžičku kuchyňské soli, případně vyhledejte lékaře.

Přehřátí organismu
Příznaky: Podobné jako při vyčerpání z tepla, ale přidá se navíc i vysoká horečka přes 40°C, poruchy zraku a hučení v uších, poruchy vědomí až bezvědomí, silný, rychlý pulz.
První pomoc:
* Snižte postiženému tělesnou teplotu - Zabalte ho do mokrého, studené prostěradla nebo ho otírejte namočeným ručníkem.
* Pozor! Jde o život ohrožující stav. Zajistěte okamžitý převoz do nemocnice.

Jak se nachystat na kutě?
* Osprchujte se vlažnou vodou, která na rozdíl od studené otevře póry těla, které se tím zbaví tepla.
* Je lepší se neotírat, protože osychání kůže také ochlazuje tělo.
* Než půjdete spát, udělejte průvan, nejlépe na neslunečné straně bytu.
* Můžete si dát pyžamo na půl hodiny do lednice a obléct si ho těsně před ulehnutím.
* Používejte saténové povlečení, i to vás příjemně ochladí.
* Do postele si můžete vzít i termofor, do kterého nalejte studenou vodu.
* Na otevřená okna můžete dát mokrý hadr, díky kterému se zchladí vzduch, který jde dovnitř.

Myslete na domácí mazlíčky
Rozhodně nenechávejte psy v nevětraných a uzavřených prostorech, jako jsou auta. Ani na balkónech, kde se zvíře nemá kam schovat před přímým slunečním zářením. Nejlepší je také zvíře na léto ostříhat, a občas ho svlažit koupáním.

Přečtěte si
Josef124
15. 3. 2019 • 16:19

Já se nikam chodit ochlazovat nemusím, protože mám mobilní klimatizaci https://www.vzdusin.cz/mobilni-klimatizace/Mobilni-klimatizace-Olimpia-Splendid-DOLCECLIMA-AirPro-13 -A- , která mi byt bez problému vychladí. Je super, že umí klimatizace taky odvlhčovat, takže je to takové dva v jednom.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.