Oslavil 17. narozeniny: Matýsek, nejstarší jorkšír Česka?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Oslavil 17. narozeniny: Matýsek, nejstarší jorkšír Česka?!

Matýsek už nemá zuby, a tak mu z tlamičky často visí jazyk.
Matýsek už nemá zuby, a tak mu z tlamičky často visí jazyk. (Foto archiv Jarmily Machové, Agentura Dobrý den)

Přepočteno na lidský věk je mu už neuvěřitelných 119 let! Přesto je jorkšír Matýsek (17) z Ostravy stále plný energie. Rodina Machových doufá, že překoná rekord, který je pro tuto rasu u nás 19 let.

Matýska si jeho majitelka Jarmila Machová (54) přivezla domů před téměř 17 roky jako čistokrevné štěně z chovatelské stanice ze Suchdolu nad Odrou. Koupila ho tehdy na mazlení svým dvěma nezletilým dcerám. Nakonec se z něj stal její věrný parťák.


Operace prostaty
„Na to, že je Matýskovi už 17, je docela zachovalý. Samozřejmě hůř vidí, slyší, je víc unavený a má artrózu. Prostě jako typický dědeček. A v minulosti měl operovanou prostatu a vytrhali mu všechny zuby, takže nosí venku jazýček,“ popsala Machová zdravotní stav svého jorkšíra.

Radost z pohybu

A co tkví za Matýskovou dlouholetostí? Možná jeho neutuchající potěšení z běhání. „Sice už hodně spí, ale jakmile se probere, tak řádí a pořád s námi běhá venku. Ještě loni ušel i tři kilometry. Letos už to je o něco méně, ale i tak pořád rád chodí, i když kulhá,“ prozradila panička stařičkého jorkšíra.

Zůstal starým mládencem
Bohužel Matýsek nemá žádné potomky, kterým by předal svoje skvělé geny. Psí něžné pohlaví ho totiž nikdy nijak zvlášť nepřitahovalo. „Když už byl s nějakou fenečkou, tak nejevil zájem. Maximálně si s ní chvíli hrál, ale jinak nic nebylo,“ řekla s úsměvem Machová.



Rekord je 19 let, 2 měsíce a 8 dní
Nejvyššího známého oficiálně potvrzeného věku mezi jorkšíry v Česku dosáhl pes Rony, kterého vlastnil Alexandr Dudek z Děčína. Narodil se 21. srpna 1995 a zemřel 29. října 2014. Dosáhl tedy 19 let, 2 měsíců a 8 dní. Tento údaj byl zapsán do České databanky rekordů 14. ledna 2015 v Pelhřimově. Jorkšíři se průměrně dožívají věku okolo dvanácti let.

Víte, že...
...absolutním světovým psím rekordmanem v dlouhověkosti je australský honácký pes Bluey zapsaný v Guinnessově knize rekordů, který se dožil 29 let a 5 měsíců?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.