Dvouleté bádání potvrdilo: Vzácný štít z Filadelfie patří Česku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Dvouleté bádání potvrdilo: Vzácný štít z Filadelfie patří Česku!

Štít nejspíš zůstane ve Filadelfii.
Štít nejspíš zůstane ve Filadelfii. (Foto Aha! – Jakub Poláček, Philadelphia Museum of Art)

Dlouhá léta byl ukryt na zámku Konopiště, pak ho nacisté za války ukradli. Renesanční štít, jehož hodnota se odhaduje na 22 milionů korun, nakonec skončil až v muzeu v americké Filadelfii. Po dvouletém ověřování se ale prokázal původ z Česka. 

Na štít ze 30. let 16. století, jenž vystavuje Muzeum umění ve Filadelfii, narazil při svém výzkumu vimperský historik Ladislav Čepička před dvěma lety. Od té doby se podle švýcarského serveru tachles prověřoval původ památky. To však bylo obtížné, protože ze štítu po druhé světové válce zmizelo původní inventární číslo. Historický předmět nicméně skutečně patřil do sbírek rodiny d’Este uložených na Konopišti. Pak ho ale nacisté ukradli. Adolf Hitler jej chtěl vystavovat v Linci, kde plánoval vybudovat muzeum. V roce 1976 památku newyorský sběratel německého původu Carl Otto Kretzschmar von Kiensbuch odkázal muzeu ve Filadelfii.

Zámek Konopiště.

Jak vypadá?

Památka má v průměru 61 centimetrů, je kruhová, vyrobená ze dřeva, potažená kůží a na přední straně má zlacenou olejomalbu, která zobrazuje vojenské dobývání města. Na zadní straně jsou výjevy ozbrojených jezdců. O zdobení se postaral malíř Girolami di Tommaso da Treviso.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.