Báječné koláče vznikají díky speciální metodě! Irma (24) peče podle karet! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Báječné koláče vznikají díky speciální metodě! Irma (24) peče podle karet!

Upečené koláče míří do kaváren »na půl cesty«, třeba do té Mezi řádky na pražském Smíchově.
Upečené koláče míří do kaváren »na půl cesty«, třeba do té Mezi řádky na pražském Smíchově. (Foto Aha!: A. Malachovský, M. Protivanský)

Tři měsíce každodenního tréninku s profesionálem a unikátní systém pomohly Irmě Balážové k tomu, aby se jí splnil sen. Sama může díky pečení koláčů vydělávat.

Pro někoho snadný úkon, pro Irmu, trpící lehkou mentální retardací, nadlidský! Pečení ovocných koláčů pro kavárny »Na půl cesty« nejen v Praze, kde také hendikepovaní lidé obsluhují. „Bylo to moje největší přání, tohle dělat. Doma ale nepeču,“ prozradila Irma Aha!.

Na práci si troufla jen díky speciální metodě, jíž pro ni vymyslela vedoucí sociálních služeb obecně prospěšné společnosti Startujeme Kateřina Broža (33). Spočívá v systému karet s popisem úkonů směřujících k upečení koláče. Irma tak dělá to, co ji baví a vydělá si i peníze navíc k invalidnímu důchodu. „Můžu si koupit co potřebuji, třeba oblečení. A něco pro neteř s postavičkami z Ledového království,“ usmála se Irma.

S prací v kuchyni má zkušenosti už z chráněné dílny Slunce, tam však jen tvarovala vánoční cukroví. „U nás trénovala se zkušeným pekařem den co den celý měsíc,“ vysvětlila Broža. Vyplatilo se! Dnes zvládne Irma i přes dvě desítky voňavých koláčů denně. A jakých! Na své dílo může být náležitě pyšná.



Barevné recepty
Jak to funguje? Irma má před sebou nad pracovním stolem karty rozdělené na čtyři barvy podle toho, zda v daný den peče koláč špaldový, piškotový, jogurtový nebo celozrnný. „Pak následují jednotlivé úkony až po vložení koláče do trouby a pečení,“ vysvětlila Aha! Kateřina Broža. „Hendikepovaní totiž potřebují každý úkol rozdělit na méně obtížné části, není pro ně platné zadání třeba: »upeč koláč«. Musejí mít stanoveny jednotlivé kroky – připrav si tu a tu ingredienci, vymaž formu, připrav si ovoce...“ Díky tomu pak mohou najít uplatnění i v náročnějších profesích.

Víte, že...
...spolek Etincelle zahrnující i Startujeme, o.p.s., už 13 let ve Středočeském kraji a v Praze pomáhá lidem s mentálním a fyzickým handicapem se začleněním do společnosti? Řídí se heslem: „Normální je být různý“.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.