Po zatmění přijde záře | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 17. dubna 2024

Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie

Po zatmění přijde záře

Pohled na noční oblohu bude mimořádně úchvatný.
Pohled na noční oblohu bude mimořádně úchvatný. (Foto Aha! – David Malík, Astronomický ústav AV ČR, Petr Horálek, ara)

Nejdelší zatmění Měsíce tohoto století jsme mohli pozorovat včera. Už brzy nás ale čeká světelná podívaná Perseidy, známé padající hvězdy! Jaké další astronomické zajímavosti letos ještě přijdou?

Jednu hodinu a 43 minut trvalo včerejší zatmění Měsíce. Delší už v tomto století na našem území neuvidíme. I po dnešku ale bude stát noční nebe za to. „Právě na noční obloze hraje prim Mars. Také nás čeká meteorický roj Perseidy,“ popsal Aha! Pavel Suchan z Astronomického ústavu.


Obloze vládne Mars ...Do úterý ještě vyroste
Až do poloviny srpna je na noční obloze velmi dobře pozorovatelný Mars. „Včera byl v opozici se Sluncem, což znamená, že je na druhé straně oblohy a proto je dobře vidět. Po 15 letech bude v úterý nejblíže k nám, ve vzdálenosti 57 500 000 kilometrů,“ uvedl Pavel Suchan. Proto bude jasnější a v dalekohledech uvidíte i útvary, které normálně spatřit nelze. Spolu s Jupiterem a Venuší je nyní nejjasnějším objektem na obloze.   

Těšte se na Perseidy
Meteorický roj Perseidy patří mezi laiky k nejoblíbenějším astronomickým úkazům roku. Lze je pozorovat pouhým okem za teplých srpnových nocí. Jde o prachový proud rozptýlený za kometou, skrze který Země každoročně prochází mezi 17. červencem a 24. srpnem. Tyto částice při průletu naší atmosférou září jako meteory. Jejich maximum bude v noci z 12. na 13. srpna. „Letos budou pro jejich pozorování prakticky ideální podmínky, díky fázi Měsíce novu,“ uvedl Pavel Suchan.

Sledovat lze i Geminidy
Podobně jako Perseidy i Geminidy jsou meteorickým rojem, jejich maximum letos nastane 14. prosince. Také je lze pozorovat pouhým okem. „Záleží ale na počasí, jejich viditelnost někdy zhatí například zimní inverzní oblačnost,“ uvedl Pavel Suchan.

Uvidíme kometu?
Od 28. listopadu do 20. prosince bude pozorovatelná kometa Wirtanen, která zřejmě bude tak jasná, že ji možná uvidíme pouhým okem. „U komet je ale viditelnost vždy loterie, určitě by na její pozorování měl stačit nějaký běžně dostupný dalekohled,“ vysvětlil Pavel Suchan.

Přečtěte si
sugarbitter
28. 7. 2018 • 16:35

Zesnulí se mění v nějaké energie , ale není jasné na jak dlouho před další transformací.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.