Naděje pro oběti zkrachovalého H-Systemu z Horoměřic: Stěhování zatím nehrozí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Naděje pro oběti zkrachovalého H-Systemu z Horoměřic: Stěhování zatím nehrozí!

Z domů se zatím stěhovat nemusí.
Z domů se zatím stěhovat nemusí. (Foto ara)

Do měsíce se podle Nejvyššího soudu mají vystěhovat, ale zdá se, že to nebude tak horké. Naději obětem H-Systemu, kteří si dostavěli domky v Horoměřicích, dal konkurzní správce. Nebude je prý násilím vyhánět z domovů.

V prohlášení, které podepsal konkurzní správce Josef Monsport i šéf věřitelského výboru Petr Pavel stojí: „Sdělujeme tímto, že ve věci vyklizování jednotlivých občanů, jež obývají bytové domy v Horoměřicích, nebudeme činit žádné překotné a ani unáhlené kroky po dni 23. 8. 2018, tedy po uplynutí 1 měsíční lhůty stanovené v rozsudku Nejvyššího soudu.“ V dané situaci prý chce Monsport postupovat uvážlivě a vyzývá na 60 rodin, které mají podle verdiktu soudu své byty opustit, aby „začali konečně konstruktivně jednat o řešení nastalého stavu“. Svoji poslední naději tito lidé vidí v Ústavním soudu, na který se chtějí příští týden obrátit.


Prezident Miloš Zeman (73) si proto na úterý pozval na Hrad předsedu Nejvyššího soudu Pavla Šámala a také předsedu Ústavního soudu Pavla Rychetského. Oba jsou ale z pozvání konzultovat kauzu rozpačití. „Předseda Nejvyššího soudu však zdůrazňuje, že nemůže při takové schůzce s prezidentem probírat jednotlivé aspekty jakéhokoliv konkrétního případu,“ ohradil se v prohlášení Šámal s tím, že by jeho zásah do rozhodování v této kauze byl v rozporu se zásadou nezávislosti soudů. Podobně se vyjádřil i Rychetský.


Do sporu se vložilo i sdružení Maják, jež zastupuje ty klienty H-Systemu, kteří domy nedostavovali a čekají na finanční odškodnění. Vyzvalo politiky, kteří podle nich nyní hájí jen onu skupinu 60 lidí, aby se stejně tak zasadili o práva dalších 950 poškozených.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.