Stařenka se stala obětí podvodníků: Přišla jsem o 250 000 | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Stařenka se stala obětí podvodníků: Přišla jsem o 250 000

Paní Věra emotivně popsala, jak se nechala okrást.
Paní Věra emotivně popsala, jak se nechala okrást. (Foto Aha! – Karel Kopáč)

Není vetchá stařenka bojující s alzheimerem, je to velmi vitální dáma, která má věci v hlavě srovnané. Přesto Věra G. z Teplic naletěla podvodníkům, kteří ji připravili o více než čtvrt milionu korun.

Uvěřila legendě »vnuk«, jedné z nejčastějších, se kterými se kriminalisté setkávají. „Bylo to 15. června, právě jsem si chystala oběd, když zazvonil mobil,“ začala vyprávět. Mladík na druhém konci řekl: »Ahoj, babičko«. Paní Věra ale hlas nepoznávala, prohlásila proto, že je to asi nějaký omyl a zeptala se, kdo volá. Volající vydávající se za jejího vnuka se divil, že ho nepoznává, pak řekl, že na něj něco leze, že má knedlík v krku. „Později jsem si říkala, že mého vnuka musel někdy slyšet, ten hlas se mu podobal. Když jsem si k tomu přidala knedlík v krku, byla jsem ochotna uvěřit, že je to on,“ dodala.


Pošlu kurýra
Mladík se pak zeptal, jak se má, a když pak stejnou otázku položila ona jemu, řekl, že je v prekérní situaci. „Tvrdil, že je v Děčíně u notáře, že nějaké peníze, které měly dojít na určité místo, nedošly, došly údajně jinam, a on má teď starosti. Řekl, že jsem nejblíže, a jestli bych mu mohla pomoc, že se jedná o 700 000 korun,“ vylíčila. Paní Věra tak velkou částku neměla, vnukovi ale chtěla pomoci, a tak ze dvou účtů vybrala své úspory, více než čtvrt milionu korun a také 400 eur. Peníze pak večer předala kurýrovi, kterého údajně poslal notář. To, že naletěla, zjistila až druhý den po telefonátu se skutečným vnukem, který o ničem nevěděl.


Varování ostatních
Svůj příběh se nakonec rozhodla zveřejnit, protože chce společně s policisty varovat tímto způsobem ostatní seniory.

Jde o organizované skupiny
Vyšetřovatelé popisují, že se této trestné činnosti dopouštějí skupiny pachatelů, které jsou velmi dobře a detailně organizovány, každý člen má přesně stanovenou roli. „Jsou obeznámeni s metodami a postupy práce policie, především co se týče dokumentování případů a získávání důkazů. Své legendy neustále zdokonalují,“ uvedl kriminalista Přemysl Zahálka.


Oběti tipují na internetu
Pachatelé si tipují seniory na internetu, kde zadají město a staročeské křestní jméno, například Růžena, Božena, Blažena, Věra, Vlasta, Marie... Program jim vyhodnotí podle telefonního seznamu adresu s pevnou linkou. Získají tak jméno a příjmení, adresu a telefonní číslo. Vytipovanou oběť následně osloví slovy: »Ahoj babi, víš, kdo ti volá?«, odpovědí je jim nejčastěji: »To jsi ty, Honzíku, Tomáši, Pavlíku?«, takže rázem vědí jméno vnuka, za kterého se vydávají. Pak už přichází s legendou o potřebě půjčky.

Děsivá čísla
Podvody na seniorech v Ústeckém kraji.
2016: 25 případů, objasněno 8, škoda 1 254 285 Kč, z toho legenda »vnuk« 2x (oboje pokus)
2017: 41 případů, objasněno 19, škoda 1 013 831 Kč, z toho legenda »vnuk« 5x (1x dokonané, 4x pokus)
2018 (do 23. července): 23 případů, objasněno 5, škoda 1 524 784 Kč, z toho legenda »vnuk« 8x (2x dokonané, 6x pokus) 

Na video s okradenou stařenkou se můžete podívat zde:

Video se připravuje ...

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.