Na severní polokouli se přivalila vlna veder, vybírá si i oběti: Vražedné horko! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Na severní polokouli se přivalila vlna veder, vybírá si i oběti: Vražedné horko!

Vlna vede trápí celou severní polokouli.
Vlna vede trápí celou severní polokouli. (Foto Profimedia.cz, Getty Images, ČTK)

Severní polokouli svírají vražedná horka. Na mnoha místech planety padají teplotní rekordy, vlna veder si vybírá i lidské životy. Ušetřeno není ani Česko a podle klimatologů se možná budeme péct až do konce srpna.

Ve Skotsku tento týden padl teplotní rekord, naměřili tu 33,2 stupně Celsia. V Kalifornii rtuť teploměrů šplhá ke čtyřicítce, v Saúdské Arábii překročila 45 stupňů. Švédsko podobně jako Řecko sužují horkem způsobené lesní požáry, v Kanadě zemřelo v důsledku červencové vlny veder na 70 lidí.

Nechoďte ven

Nejhůř je na tom Japonsko, kde se teploty na mnoha místech už třetí týden blíží 42 stupňům Celsia. V důsledku úpalu zde zemřelo nejméně 80 lidí a dalších asi 22 tisíc (!) skončilo v nemocnicích. Úřady vyzývají lidi, aby nevycházeli ven, a vláda zvažuje mimořádná opatření včetně prodloužení letních prázdnin.

Zahřátá planeta

Teploty na Zemi stoupají dlouhodobě, avšak poslední léta přinášejí právě i nebývalé vlny veder. Odborníci upozorňují, že žádný jednotlivý rekordně horký den nelze dávat za vinu globálnímu oteplování. Ovšem dodávají, že padne-li několik rekordů na nejrůznějších místech po celém světě, vypovídá to o hrozbě celkového zahřívání planety.

Proč se vlastně pečeme?

Existují 3 hlavní teorie vysvětlující globální vlny veder. Dlužno dodat, že jedna s druhou úzce souvisí.

*Globální oteplování

Byť to mnozí rozporují, globální změny teploty projevující se jejich růstem probíhají. A za to, že za posledních 100 let vzrostla průměrná teplota o 0,8 °C (z toho asi dvě třetiny nárůstu nastaly od roku 1980), mohou především lidé a jejich činnost.

*Teplejší Atlantik

Teplota Atlantského oceánu ovlivňuje tzv. tryskové proudění, tedy proudění vzduchu v atmosféře od západu na východ. Letos je oproti předchozím letům teplejší, což může mít za následek vyšší tlak i fakt, že vlny veder dosáhnou hlouběji do Evropy.

*La Niña

Komplexní globální klimatický jev, při němž dochází k zeslabení pasátů. Prohřáté vody západní části Tichého oceánu se přesouvají v podobě nízké vlny k pobřeží Jižní Ameriky. Provází jej nejen vedra, ale i cyklony či povodně.

Řecko: Oheň se šířil jako z plamenometu

Téměř 500 hasičů nadále bojuje s lesními požáry v okolí Atén. Řecké úřady hlásí už bezmála 80 mrtvých a na 200 zraněných, desítky zoufalých lidí hledají prostřednictvím sociálních sítí své příbuzné, od nichž byli odděleni při úprku před plameny. Rychlost, jakou se oheň šířil, zaskočila i ostřílené hasiče. Někteří obyvatelé nejhůře postiženého města Mati tvrdí, že: „…oheň se blížil tak rychle, jako by někdo pálil z plamenometu!“ V zemi byl vyhlášen třídenní státní smutek, vlajky po celém Řecku jsou staženy na půl žerdi.



Přečtěte si
zvonik54
27. 7. 2018 • 14:14

Lidé jsou tak hloupí, že do počasí pletou komunistickou politiku, a když to neklapne, tak fašistickou politiku germánské Makrely. Ale pravda je jinde: Prostředí reálného ,,Pekla" a takzvaného ,,konce světa" se nezadržitelně blíží vinou živočicha homo sapiens - nejhrůznější bytosti na celé planetě, která ji vede k totální zkáze! Lidský rod je neúměrně přemnožen a jedině globální násilné snížení populace na např. jen 50 milionů na celé planetě, je schopno tuto planetu zachránit před přehřátím a před ekologickou katastrofou stavební činností a množstvím stale produkujících odpadků ničící životní prostředí. A tak se stane...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.