Zvířecí atrakce v Mladé Boleslavi: S hlodavci se fotí dospělí i děti. Sysel, kam se podíváš! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Zvířecí atrakce v Mladé Boleslavi: S hlodavci se fotí dospělí i děti. Sysel, kam se podíváš!

Fotografie
Fotografie (internal)

Stačí sednout na bobek už jsou u vás, lezou do kapes a zkoumají, jestli máte u sebe něco, co by se dalo zbaštit. Sysli – obyvatelé mladoboleslavského svahu Radouč, jsou miláčky dětí i dospělých.

„Jakmile se objeví nějaký člověk, z nory vyleze nejdřív jeden sysel, začne pískat a v momentě jich máte kolem sebe hejno,“ popisují místní se smíchem. Semínka, zrní, oříšky, mrkev. Po tom všem se můžou chlupáči doslova utlouct. Lidé z Mladé Boleslavi to vědí, chystají jim hody a roztomilí hlodavci se za to nechávají hladit, škádlí se mezi sebou a přítomní na nich mohou nechat oči. Když ale přijdete v doprovodu čtyřnohého miláčka, máte utrum. „Syslové hafany nesnášejí,“ popisují Boleslaváci.

Osm měsíců prospí

Sysel patří mezi druhy s tzv. pravou hibernací (pravým zimním spánkem, v jeho průběhu se nebudí). Do zimního spánku upadá na konci léta nebo na podzim a probouzí se počátkem jara. V noře prospí až osm měsíců v roce.

Sysli nesyslí

V průběhu zimního spánku se syslům snižuje tepová frekvence a tělesná teplota z 39 až na 3 °C. Protože syslové zimu prospí, nevytváří si zimní zásoby. Přežívají ze svých tukových zásob, které si v průběhu léta nastřádali.

Vegetí v norách

Sysel patří mezi hlodavce, k jehož příbuzným patří například veverka, která je přibližně stejně velká. Zbarvení srsti má pískově šedožluté. Žije společensky v koloniích, které mohou čítat i tisíce jedinců. Značnou část života žije v podzemních norách, které si sám vyhrabává.

Radouč je chráněné území

Lokalita Radouč, strmý skalnatý svah údolí Jizery a na něj navazující terasová plošina na severozápadním okraji Mladé Boleslavi o rozloze 31,3 hektaru, je národní přírodní památkou. Status chráněného území získala především kvůli u nás i v Evropě stále vzácnějším rostlinným společenstvím, jako jsou suché trávníky rostoucí na písčinách a mělkých půdách a vřesoviště na vápenatém podloží.

Úředníci: Nekrmte je!

Odborníva upozorňují, že sysli patří mezi kriticky ohrožené druhy a krmit by se neměli. „Přehnané přikrmování mívá za následek jednak ztrátu přirozené plachosti zvířat, v případě nevhodné stravy pak i jejich onemocnění a úhyn,“ upozornila Martina Schubertová z odboru životního prostředí mladoboleslavského magistrátu.

Víte, že…

…Radouč v Mladé Boleslavi je jedním z 35 míst v Česku, kde se můžete se sysly setkat? Kolonie není příliš početná, v roce 2010 čítala přibližně 30 až 40 jedinců.

Přečtěte si
ivoadler
2. 8. 2018 • 15:41

Nepřenášejí nějaké nemoci?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.