Jen tady uslyšíte první štěk policejního specialisty | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Jen tady uslyšíte první štěk policejního specialisty

Z těchto štěňat jednou budou policejní specialisté.
Z těchto štěňat jednou budou policejní specialisté. (Foto Aha! – Jana Ulrichová)

První štěk je spíš takové kvíknutí, přesto z těchto neohrabaných mazlů vyrostou psi nahánějící hrůzu. Sloužit budou v »uniformě« Policie ČR. Ta nově otevřela chovatelskou stanici psů v Prackovicích nad Labem na Litoměřicku. Je jediná v Česku!

Policisté se zde specializují na chov dvou nejznámějších a nejosvědčenějších služebních plemen, německých ovčáků a belgických ovčáků, malinois. Štěňata budou odtud odcházet rovnou ke kynologům, kteří z nich vycvičí nejen kvalitní obranáře, ale i specialisty na vyhledání lidí, zbraní, výbušnin, drog či lidských ostatků.


„Rekonstrukce nově otevřené stanice vyšla na osm milionů korun. Je zde nově udělaná kanalizace, pro psy je 70 kotců a další potřebné zázemí včetně ošetřovny a porodny,“ uvedl Jaromír Bischof ze Správy logistického zabezpečení. Podle vedoucího chovatelské stanice Radka Fuksy je v současné době ve stanici 41 psů včetně štěňat, která si odtud vyberou psovodi jednotlivých krajských policejních ředitelství. S jejich výcvikem pak začnou zhruba v jednom roce.

60letá tradice
V Prackovicích už chovatelské stanice byla, fungovala zhruba 60 let až do roku 2012, kdy byla zrušena. V Česku pak byla jen jediná stanice, a to v Domažlicích. Tu ale kvůli špatným podmínkám uzavřeli, kvalitní nebyla podle psovodů ani štěňata, která odtud odcházela. Nově bylo proto rozhodnuto o obnovení stanice v Prackovicích.

Víte, že...
...v nově rekonstruovaném areálu plánují odchovat kolem stovky štěňat ročně?



Přečtěte si
dandova
30. 7. 2018 • 09:59

Tak, do toho! A nikoho pak nešetřete.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.