Zoo Chleby: Mají nejkrásnější opičátko světa | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Zoo Chleby: Mají nejkrásnější opičátko světa

Opičátko se mámy od narození pevně drží.
Opičátko se mámy od narození pevně drží. (Foto pro Aha! – Jana Myslivečková)

Zázrak světového rozměru se podařil Zoo Chleby na Nymbursku. Vzácné opice langur duk tu nejen přivedly na svět potomka, ale ve čtvrtek už mu bude měsíc. Krásně vybarvený prcek je nyní nejvzácnějším mládětem v Česku.

Langurové jsou považováni za nejkrásnější opice na světě. „Jejich chov je velmi obtížný. Kromě chlebské skupiny žijí mimo Asii jen dva languři, jeden v Evropě a druhý v Americe. Jsou to potravní specialisté, a tak pro ně dovážíme listí z Laosu a Vietnamu,“ říká mlvučí zoo Karolína Dufková.

Samice Yai (5) se o svého prvního potomka vzorně stará. Mládě si už troufá se jí pustit a samo šplhá po mřížích. Na slavení je ale prý ještě čas. „I přes zdárný start do života je u těchto primátů minimálně první půlrok kritický. Avšak už samotné narození mláděte je velkým úspěchem,“ připouští Dufková. Chovatelé nyní s napětím sledují i druhou samici Ding, které již také roste těhotenské bříško. K odchovu přišly Zoo Chleby gratulace z významných zoo světa včetně Zoo San Diego.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.