VZP odmítla zaplatit operaci oka Tomáše (14): Chci po pojišťovně odškodnění! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

VZP odmítla zaplatit operaci oka Tomáše (14): Chci po pojišťovně odškodnění!

Monika Hutníková říká, že nebojuje za sebe, ale i za ostatní pacienty.
Monika Hutníková říká, že nebojuje za sebe, ale i za ostatní pacienty. (Foto Aha! – Vlaďka Hradská)

Měla nechat syna Tomáše (14) oslepnout, nebo operaci oka zaplatit. Monika Hutníková neváhala, zaplatila a pak Všeobecnou zdravotní pojišťovnu ČR (VZP), která zákrok odmítla hradit, zažalovala. Soud vyhrála. Tím ale její boj s VZP nekončí, přestože je ministerstvo zdravotnictví na straně matky.

Postup pojišťovny, která by raději nechala dítě oslepnout a až pak uhradila mnohanásobně dražší operaci, ji rozlítil natolik, že na ni chystá žalobu. Na článek Aha!, které o případu informovalo jako první, reagovalo ministerstvo zdravotnictví. Matku požádalo o doložení všech dokumentů a následně jí dalo za pravdu.
„V postupu VZP shledávám zásadní pochybení, která mohou silně negativně ovlivnit vnímání veřejnosti,“ uvedla Helena Rögnerová, ředitelka odboru dohledu nad zdravotním pojištěním ministerstva. To chystá ve VZP chystá kontrolu, audit bude prověřovat nejen případ Tomáše Hutníka, ale i některé další.


Kauza vyvolala zájem veřejnosti i politiků. „Pojišťovna by nejraději právní úpravu, která umožňuje mimořádné hrazení některých případů, zrušila. To by se pak pacienti u nás už ničeho nedovolali. Hodlám se obrátit na veřejného ochránce práv, na zdravotního ombudsmana a připravuji žalobu kvůli odškodnění. Zřejmě budu první v republice,“ řekla rozhodně Hutníková.



VZP podala kasační stížnost
Na neproplacení operace Corneal Cross Linking (CXL) ve výši 12 tisíc korun školákovi Tomášovi Hutníkovi (14), která mu zachránila zrak, VZP trvá.  Přesto, že byla podle očních specialistů jedinou možnou léčbou onemocnění keratokonus. Učinila tak i přes doporučení ministerstva zdravotnictví tento úkon uhradit. Případem se zabýval soud, který zrušil rozhodnutí VZP. Pojišťovna proti rozsudku podala kasační stížnost.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.