Houby: Těstoviny s hříbky
POTŘEBUJETE:
400 g hřibů (nebo směsi hub)
8 snítek mateřídoušky
5 kuliček nového koření
100 g ovčího sýra
3 šalotky
4 lžíce másla
125 ml suchého vermutu
300 ml zeleninového vývaru
200 g mascarpone
sůl
mletý pepř
500 g těstovin
3 lžíce olivového oleje
1 ½ lžíce másla a 1 lžíci hladké mouky na zahuštění
Houby očistíme, nakrájíme na plátky. Nové koření rozdrtíme, mateřídoušku omyjeme, osušíme a lístky otrháme. Sýr nastrouháme, šalotku oloupeme a nakrájíme najemno. V pánvi rozehřejeme 2 lžíce másla, zesklovatíme na něm šalotku, přilijeme vermut s vývarem a vše přivedeme k varu. Přidáme mascarpone, mateřídoušku, nové koření, sůl a pepř, vymícháme hladkou omáčku a necháme 5minut probublávat. Vmícháme polovinu nastrouhaného sýra a podle potřeby zahustíme moučným máslem. Těstoviny uvaříme v osolené vodě podle návodu na skus. Mezitím na pánvi opečeme na zbylém másle a oleji houby (asi 5 minut), solíme a opepříme. Těstoviny scedíme, promícháme s omáčkou a hříbky a podáváme posypané zbylým sýrem.
Více rceptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 31.