Thajští fotbalisté po propuštění z nemocnice: Nevěřili jsme, že jdou pro nás | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Thajští fotbalisté po propuštění z nemocnice: Nevěřili jsme, že jdou pro nás

Po dobu dotazů byl přítomen lékař i psycholog.
Po dobu dotazů byl přítomen lékař i psycholog. (Foto ČTK, Reuters)

Thajští chlapci a jejich trenér, kteří strávili necelé tři týdny uvězněni v jeskyni, včera opustili nemocnici. Po cestě domů se zúčastnili tiskové konference, kde chlapcům byly položeny psychologem schválené dotazy.

S chlapci do sálu dorazili kromě trenéra i tři američtí námořníci, kteří s nimi zůstali před vysvobozením v jeskyni. Kluci do sálu vešli v dresech svého týmu Divočáci a s úsměvem na rtech. Před samotnými dotazy si zakopali na minihřišti, poděkovali záchranářům a pak už následovaly dotazy, kterých novináři poslali ke schválení více než sto. Odsouhlasené otázky pak chlapcům pokládal za přítomnosti lékaře a psychologa moderátor.


Překvapivá záchrana
Jedna z prvních otázek se ptala na pocity chlapců po objevení britskými potápěči. „Nejdřív jsme jen poslouchali, nevěřili jsme, že tam někdo je,“ uvedl jeden z nich. Pak se prý vynořil potápěč a pozdravil je. „Byli jsme překvapení, že to nebyl Thajec. Byl to zázrak. Ptal se, jestli jsme v pořádku a kolik nás je, když jsme řekli 13, byl nadšený,“ řekli hoši s tím, že trenér vyzval Abdula, aby překládal.

Bez jídla
Na dotaz, jak v jeskyni tak dlouho přežili, odpověděl trenér: „Věřili jsme, že voda klesne a druhý den se odtamtud dostaneme,“ Na místě, kde zůstali, stékala ze skalní stěny voda. „Byl to náš jediný zdroj pitné vody.“ Chlapci dodali, že neměli skoro žádné jídlo, jen tuto vodu. Bez jídla nakonec museli vydržet devět dní, než je záchranáři našli.

Měsíc hájení
Po konferenci budou mít novináři na 30 dní zakázáno mladé sportovce zpovídat. Jeden z článků thajského zákona totiž pamatuje i na ochranu osob mladších 18 let, kterým by zájem médií mohl způsobit emoční újmu, nebo poškodit reputaci.

Fandili Francii!
Chlapci na svůj nejoblíbenější sport nezapomněli ani v nemocnici. Finále fotbalového šampionátu sledovali z pokoje karantény a na otázku, komu fandili, odpověděli, že většina z nich podporovala Francii!

Záběry ze záchrany thajských chlapců a jejich trenéra:



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.