Rádce Aha!: Zahrada ve skleničce: Džem, marmeláda, povidla… | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Rádce Aha!: Zahrada ve skleničce: Džem, marmeláda, povidla…

Džem.
Džem. (shutterstock.com)

Kdo by si nepamatoval jahodovou či rybízovou pochoutku, kterou vyráběla babička z plodů, co vyrostly na zahrádce. Marmelády a džemy patří do našeho jídelníčku od nepaměti. Víte, jaký je mezi nimi rozdíl? A tušili jste, že skvělé jsou nejen s máslem na kousku pečiva, ale i v receptech?

Od kdoulí k citrusům
Původně se marmeláda připravovala v jižní Evropě z kdoulí. Z portugalského názvu pro kdoule (marmelo) také vznikl její název. Ovocnou pochoutku si vychutnávali staří Římané a časem se uchytila i na britském souostroví, kde se kdoule začaly nahrazovat citrusy.

Marmeláda není džem
Marmeládou se totiž smí podle EU nazývat jen výrobek z citrusových plodů – tedy citronový, limetkový, grepový či pomerančový – a musí obsahovat minimálně 20 % ovoce. Džemem se smí nazývat směs, která obsahuje 35 % ovoce (jiného než citrusového – např. rybíz, borůvky, meruňky apod.) Jestliže je ve směsi 45% ovoce, pak je označena jako výběrový nebo extra džem.

Příbuzní marmelády
Povidla se vyrábějí obvykle bez cukru, takže se vaří déle, dokud ovoce pořádně nezhoustne. Někdy se připravují i v troubě na pekáči. Nejčastěji se dělají ze švestek, hrušek nebo třešní. Čatní pochází z indické kuchyně, příprava se podobá marmeládě nebo džemu, jedná se o sladkokyselou omáčku z ovoce či zeleniny, která může mít i pikantní tóny a do níž se přidává koření a bylinky.

Jak vybrat nejlepší?
„Prvním vodítkem může být cena. Pokud je podezřele nízká, může to signalizovat nevalnou kvalitu. Dobrou marmeládu nebo džem poznáte také podle podílu ovoce a obsahu cukru. Čím více ovocného podílu, tím bude samozřejmě lepší,“ doporučuje Kristýna Hrubčíková z Receptyschuti.cz. A podobně je to i s cukrem – skutečně dobré marmelády a džemy nebývají příliš doslazovány.

Recepty podle Aha!:
Grilovaná žebra se švěstkovou marinádou:

POTŘEBUJETE:
➤ 1 kg masitých vepřových žeber
➤ lžičku soli Na švestkovou marinádu:
➤ 3 lžíce švestkových povidel
➤ 3 lžíce sójové omáčky
➤ 2 lžíce bílého vína
➤ 2 lžíce oleje
➤ lžičku strouhaného zázvoru
➤ 2 stroužky prolisovaného česneku, špetku mletých chilli papriček
POSTUP: Žebra nakrájejte na menší kousky, osolte, naskládejte do velkého hrnce a podlijte vodou tak, aby byla potopená zhruba v 1 – 2 cm tekutiny. Přiklopte poklicí, přiveďte k varu a stáhněte plamen. Duste zhruba hodinu a půl. Připravte marinádu. Smíchejte všechny ingredience marinádou pořádně potřete

Vanilkové cupcakes s čokoládovým krémem
POTŘEBUJETE:

Na cupcakes: ➤ 135 g třtinového cukru
➤ 2 vejce
➤ lžičku vanilkového extraktu
➤ 100 g másla
➤ 125 g hladké mouky
➤ lžičku prášku do pečiva
➤ špetku soli
➤ 40 ml smetany ke šlehání Na krém:
➤ 140 g hořké čokolády
➤ 200 g másla
➤ 180 g moučkového cukru
➤ 50 g hořkého kakaa
➤ 2 lžíce espressa
➤ lžičku vanilkového extraktu
Na krém: ➤ višňový extra džem
POSTUP:
Vejce ušlehejte s cukrem a vanilkou do pěny, máslo rozpusťte a nechte vychladnout. V misce smíchejte mouku, prášek do pečiva sůl a vše prosejte. Do vyšlehaných vajec postupně přidejte sypkou směs, nakonec přimíchejte máslo a smetanu. Formu na cupcakes vyložte papírovými košíčky (cca 12) a naplňte těstem. Pečte na 180 °C zhruba 20 minut. Cupcakes nechte vychladnout. Připravte si krém. Povolené máslo šlehejte několik minut. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni, přidejte espresso, vanilkový extrakt a nechte vychladnout. Do másla postupně přimíchejte moučkový cukr, kakao a vyšlehejte do hladkého krému. Po lžících přimíchejte čokoládovou směs. Do cupcakes udělejte lžičkou důlek a naplňte višňovým džemem. Čokoládovým krémem naplňte zdobičku a ozdobte cupcakes.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.