Pohřeb thajského hrdiny z jeskyně: Truchlí za něj celý národ | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Pohřeb thajského hrdiny z jeskyně: Truchlí za něj celý národ

Samam je velký hrdina.
Samam je velký hrdina. (Foto ČTK, Twitter, Instagram)

Zemřel jako hrdina, když zachraňoval životy jiných. Teď mu thajská vláda vystrojila pohřeb se všemi poctami.

Bývalý člen thajského námořnictva Saman Kunan (†37) ztratil vědomí 6. července, když dopravil do zatopeného komplexu jeskyní Tham Luang kyslík pro uvězněný tým 12 fotbalistů a jejich trenéra. Ani přes včasný zásah záchranářů se ho po vytažení už nepodařilo přivést k životu. Včera se stovky truchlících shromáždily na pohřbu právě v místě potápěčova skonu.

Na obřím buddhistickém obřadu chyběli jen zachránění chlapci, kteří ještě do zítřka zůstávají v nemocnici. Ani tak ale na oběť svého hrdiny nezapomněli. Když se zprávu o jeho smrti v neděli dozvěděli, neubránili se slzám. V karanténě se za něho společně modlili a psali děkovné vzkazy na papír s jeho portrétem. „Všichni chlapci slíbili, že na jeho počest budou dobrými lidmi a povedou příkladné životy,“ uvedl pro Daily Mail lékař Jesada Chockbamrungsuk.

Smíření manželky

Potápěčova manželka Valeepoan promluvila o tom, jak moc jí muž chybí. Tento týden zveřejnila několik fotek, u kterých zavzpomínala, jakým byl člověkem. Zároveň ale klukům vzkázala, aby si jeho smrt nedávali za vinu. „Chci klukům vzkázat, ať se necítí provinile,“ řekla žena thajským médiím.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.