Před 100 lety zavraždili bolševici posledního ruského cara Mikuláše II.: Důvod popravy? Strach z československých legií... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Před 100 lety zavraždili bolševici posledního ruského cara Mikuláše II.: Důvod popravy? Strach z československých legií...

Fotografie
Fotografie (internal)

Nikdo nesměl přežít! Od smrti posledního ruského cara Mikuláše II. (†50) a jeho rodiny uplynulo už 100 let. Bolševici celou dynastii Romanovců povraždili a zakopali. I ze strachu před československými legionáři.

Noc ze 16. na 17. července 1918. Do sklepní místnosti domu v ruském Jekatěrinburgu vtrhlo devítičlenné vražedné komando a velitel hrdlořezů Jakov Jurovskij promluvil k Nikolaji Romanovovi (vlastní jméno Mikuláše II.): „Nikolaji Alexandroviči, vzhledem k tomu, že vaši příbuzní nadále pokračují v útoku na Sovětské Rusko, Výkonný výbor Uralu se rozhodl vás popravit.“

Zahynul i kuchař

V tu chvíli popravčí četa zasypala celou posledního ruského cara a jeho rodinu kulkami. Zahynul Nikolaj (†50), jeho manželka Alexandra (†46) a jejich pět dětí – velkokněžny Olga (†23), Taťána (†21), Marie (†19), Anastázie (†17) a následník trůnu Alexej (†14). Vražedné běsnění nepřežili ani rodinný lékař Evžen Botkin, služebná Anna Demidová, komorník Alexej Trupp a kuchař Ivan Charitonov.

Ubodány bajonety

Komorná a šlechtičny měly ve svých korzetech všité diamanty. Bylo jich přes kilo, fungovaly jako »neprůstřelné vesty« a kulky se od nich odrážely. Vrazi je proto ubodali bajonety. Těla zabalená do prostěradel naložili na náklaďák na vojenské sukno, kterým neprosákne krev, a odvezli do opuštěného lomu v lesích. Tam těla svlékli, šperky ukradli, mrtvoly zohavili, polili kyselinou a na dvou místech zakopali.

Důvod masakru?

V polovině července 1918 se blížily k Jekatěrinburgu Československé legie, aby udržely transsibiřskou magistrálu, kterou měly pod kontrolou. Někteří historikové tvrdí, že právě to byl důvod k vyhlazení Romanovců. Bolševici zpanikařili a celou rodinu popravili z obavy, aby svrženého cara legionáři neosvobodili. Jednotky legionářů dorazily do Jekatěrinburgu o necelý týden později a 25. července obsadily město.

Nucená deportace

Po revoluci v únoru 1917 musel Mikuláš II. a jeho rodina do domácího věznění v Carském Selu nedaleko Petrohradu (dnešní Puškin). Poté byli z rozhodnutí Prozatímní ruské vlády posláni do Tobolsku, kde žili ve vile bývalého guvernéra. Po nástupu bolševiků k moci a začátku občanské války v dubnu 1918 vydalo prezídium (VCIK) čtvrtého sjezdu povolení k převozu Romanovců do Moskvy k soudu. 30. dubna téhož roku byli Romanovci deportováni do Jekatěrinburgu, kde byl pro ně zabaven dům po důlním inženýrovi Ipaťjevovi.

Vládli 300 let

Dynastie Romanovců se v Rusku k moci dostala na počátku 17. století a u moci vydržela více než 300 let? Poslední ruský car Mikuláš II. usedl na trůn v roce 1894. Za jeho vlády se Rusko potýkalo s řadou problémů, car musel čelit válkám, vzpourám, katastrofální ekonomické situaci. Abdikoval v roce 1917 po tzv. únorové revoluci, kdy byla ustavena Prozatímní vláda.

Kdo byli legionáři

Československé legie byly jednotky dobrovolnického zahraničního vojenského odboje Čechů a Slováků za první světové války a ruské občanské války. Tvořili je čeští a slovenští krajané žijící v zahraničí a bývalí vojáci rakousko-uherské armády, kteří se po zajetí armádami Dohody rozhodli dobrovolně vstoupit do řad legií a dezertovat k nepřátelským vojskům. 

Víte, že…

… ostatky většiny členů carské rodiny a jejich služebnictva našli v květnu 1979amatérští nadšenci a objev byl uchován v tajnosti až do rozpadu SSSR? 

...exhumovány byly v červnu 1991 asi 19 km od Jekatěrinburgu?

...zbývající dvě těla prince Alexeje a princezny Marie byla objevena v roce 2007 poblíž prvního nálezu?


Na místě masakru chrám

V polovině srpna 2000 prohlásila ruská pravoslavná církev cara Mikuláše II. a členy jeho rodiny za svaté Dům v Jekatěrinburgu, ve kterém došlo ke krveprolití, byl v roce 1977 zdemolován a na jeho místě byl v červnu 2003, osmdesát pět let po popravě, vysvěcen vzpomínkový Chrám Všech svatých na krvi věnovaný rodině Romanovových.



Přečtěte si
ivoadler
18. 7. 2018 • 14:15

Pravda je, že k popravě Romanovců (nikoliv vraždě, ale antikomunisté rádi překrucují ve svůj prospěch) došlo z obavy z osvobození carské rodiny čsl. legiemi. Kdyby nebyli popraveni, tak by k osvobození skutečně došlo a carská rodina by se stala ikonou občanské války, což by s velkou pravděpodobností mělo za následek ještě větší oběti v občanské válce.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.