Malíř Kristián Kodet (včera 70): 11 let válek o dům | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Malíř Kristián Kodet (včera 70): 11 let válek o dům

Malíř Kristian Kodet
Malíř Kristian Kodet (M. Pekárek, archiv)

Slaví kulatiny, ale sousedovi je to fuk! Muž, který v jižních Čechách vlastní dům vedle novopečeného sedmdesátníka Kristiana Kodeta, dál pije malíři krev. „Postavil část přístavby na našem pozemku a příkaz ke zbourání ignoruje,“ zlobí se Kodet.

Malíř na podzim odletěl pracovat na Floridu a věřil, že soused uposlechne příkazu obecního úřadu a zbourá přístavek zasahující na pozemek Kodetových. Ale to se přepočítal. Kodet po půl roce poslal z Ameriky do Prahy na výstavu k životnímu jubileu do Novoměstské radnice dvacet nových pláten, ale noční můra pokračuje dál. Už nevěří, že se dočká zlepšení.

„Na všechno kašle,“ zlobí se malíř. Soused prý neplatí pokuty, nedbá na příkazy, není s ním kloudná řeč. Kristian už nemá jinou možnost než soud.

„Trvá to jedenáct let. Barokní faru jsme celou zrekonstruovali a místo, abychom si ji v klidu užívali, budeme lítat po soudech,“ postěžoval si Kodet otráveně. Už ale vyčerpal všechny dostupné možnosti. Dokonce nabídl sousedovi, že starou školu od něj odkoupí a dá ji také do pořádku. S žádnou variantou ale neuspěl. „Když tahanice se sousedem začaly, bylo mi devětapadesát. Včera jsem oslavil sedmdesátiny a začínám se bát, že se spravedlnosti nedožiju,“ řekl trpce malíř.

Je to na obci

„Je především povinností obce, aby to začala řešit. A pokud soused pana Kodeta svévolně zboural část domu, která přímo sousedí s památkově chráněným objektem, porušil nejen stavební, ale i památkový zákon. A my budeme žádat jeho i obec o nápravu,“ uvedl už v květnu 2013 ředitel jihočeských památkářů Vlastislav Ouroda.

Výtvarník Kristian Kodet (68): Se mnou umění v rodině vymře! Dcery s ním jen kšeftují!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.