Baníkovci přicházejí o svůj svatostánek! Bazaly demolují bagry! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Baníkovci přicházejí o svůj svatostánek! Bazaly demolují bagry!

Baníkovci přicházejí o svůj svatostánek!
Baníkovci přicházejí o svůj svatostánek! (Foto Aha! – Karel Janeček, ČTK, FC Baník Ostrava)

Slzu v koutku oka zamáčkl včera i ten poslední fanoušek ostravského fotbalového mužstva. Likvidují legendární stadion Bazaly, kde Baník vyhrával ligu a exceloval v evropských pohárech.

K zemi jde všechno, co bylo s dominantou Ostravy spojeno. A to od roku 1959, kdy hřiště s tribunami pro původně 30 tisíc diváků vyrostlo. S Bazaly se museli skalní loučit už v roce 2015. Stav hřiště nebyl vyhovující.

A včerejší ráno přineslo poslední ránu pro už tak dost zdecimované Baníkovce. Stadion likvidují. Práce začnou pádem hlavní tribuny, která má zcela zmizet do šesti týdnů. Poté se místo změní jednou provždy.

Pravověrní Baníkovci neskutečně trpí. „Jak nám teď je? No asi tak, jako by vám zbourali v Praze tu vaši Letnou. Srdce nadranc mám,“ odpověděl na dotaz Aha! fanoušek Petr Nykodým (32), který Bazaly navštěvuje odmalička.

Společně s dalšími příznivci ostravského nejlepšího týmu se přišel na demolici podívat. „Prosil jsem tam ty dělníky, jestli bych si nemohl odnést na památku kus naší staré tribuny, co bourají. Chodil jsem na ni, ať je alespoň taková památka,“ smutní Nykodým.

Nový areál za 250 milionů

Po ukončení demolice vznikne na Bazalech moderní tréninkový areál. Přestavba přesáhne 250 milionů a hráči by na nová hřiště měli poprvé vyběhnout v září příštího roku. Budou s umělým i přírodním povrchem. U hlavní plochy vznikne nové hlediště s kapacitou 450 míst. Pod ním bude krytá šedesátimetrová běžecká dráha.

Kdo bojoval za Baník aneb Největší osobnosti ostravského stadionu

Jiří Křižák (†56)

Byl velkou postavou ostravského fotbalu. Střední útočník, prvotřídní střelec i nahrávač. Po skončení aktivní činnosti pracoval v Baníku jako trenér. Trénoval dorost, »B« i »A« mužstvo.

Tomáš Pospíchal (†67)

Dres oblékl už jako dorostenec. Jeho výkony stoupaly, takže se s ním trvale počítalo v reprezentaci, kde se proslavil gólovou přihrávkou ve finále na MS v Chile. Později působil jako trenér.

Rostislav Vojáček (69)

U stopera se cenila jeho rychlost, tvrdost a přehled. Byl pilířem zadních řad, sehrál v dresu Baníku vůbec nejvíce ligových utkání.

Verner Lička (63)

Do Baníku přišel v roce 1975 a hrál za něj do roku 1983. V roce 1980 se stal majitelem bronzové medaile z ME, zlaté z OH v Moskvě, získal titul mistra ligy a stal se králem ligových střelců.

Václav Daněk (57)

Byl odchovancem Baníku, v klubu působil v letech 1961 až 1983. Pro výbornou hlavičku si jej trenéři nedovedli představit jinak než jako útočníka. Propracoval se do reprezentace.

Pavel Srníček (†47)

Přišel v roce 1985 z Bohumína, v roce 1991 přestoupil do Newcastlu. Později vedl při FC Baník Ostrava brankářskou školu. Působil i ve Spartě jako trenér brankářů. Zemřel při kondičním běhu.

Tomáš Řepka (44)

Tvrdý obránce, který zvítězil i na ME. V letech 1991 až 1995 působil v Baníku, pak tři roky ve Spartě. V roce 1998 odešel do italské Fiorentiny, pak zamířil do Anglie.

Milan Baroš (36)
Přišel v roce 1993. V lize debutoval v 17 letech, o rok později oblékl reprezentační dres jedenadvacítky. V roce 2001 odešel do Liverpoolu, kde vyhrál Ligu mistrů. Po jedenácti letech se vrátil.

Legenda Za Lužánkami chátrá

Až 30 tisíc diváků se má vejít do ochozů nového stadionu v Brně za Lužánkami. Ten ale nevzniká. Projekt za dvě miliardy korun vázne na tom, že městu stále scházejí klíčové pozemky. Na stadionu za Lužánkami se hrála fotbalová liga naposled před 17 lety. Poté stadion zarostl křovinami. Před čtyřmi lety zburcoval fotbalista Petr Švancara veřejnost a stadion brigádníci očistili. Pak se na něm v roce 2015 před 35 tisíci diváky loučil se svou kariérou.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.