Jak předejít zdravotním problémům na dovolené? Poradíme! 1. část
Jistě už také netrpělivě vyhlížíte termín odjezdu na dovolenou, možná dokonce balíte kufry. Ještě před tím, než se vydáte na cesty, byste si ale měli připomenout několik důležitých zásad, které je třeba dodržovat, aby vás nezastihly nepříjemné zdravotní komplikace. My vám v tom rádi pomůžeme! Ostatně, Aha! pro ženy vám v zavazadle tolik místa nezabere.
ZÁSADA 1: VHODNÉ OBLEČENÍ
Možná si říkáte, že oblečení má jen málo společného se zdravím. Opak je však pravdou. Nesprávně vybraný oděv může způsobit, že se budete příliš potit. V důsledku toho se vám po těle mohou objevit různé vyrážky, případně si koledujete i o úžeh. Volte proto materiály, které jsou prodyšné a nedráždí pokožku. Mezi takové patří například bavlna, konopí, len nebo bambus. Sáhnout můžete i po levnější variantě – viskóze. Toto umělé vlákno má chladivý efekt, navíc je lehce savé, takže lépe odvádí pot. Pohodlněji se budete cítit ve volných kratších sukních či šatech.
ZÁSADA 2: PITNÝ REŽIM
Voda pomáhá regulovat tělesnou teplotu a zabraňuje přehřívání organismu. Při nedostatečném příjmu tekutin proto hrozí úpal (projevuje se nevolností, bolestmi hlavy, průjmem a zvracením). Pitný režim je u každého člověka individuální, obecně ale platí, že dospělý člověk by měl vypít od 2 do 3 litrů tekutin denně. V tropických vedrech, kdy vlivem pocení vodu více ztrácíme, je dobré příjem zvýšit až na 4 litry denně. Pozor! Do pitného režimu se nepočítá káva, černý čaj, slazené a sycené nápoje a pochopitelně ani alkohol, který organismus dehydratuje. Je jasné, že na dovolené si nějaký ten drink dopřejete. Skleničku alkoholického nápoje ale vždy kompenzujte skleničkou neperlivé vody. Pokud jedete na dovolenou do zahraničí, před odjezdem si zjistěte, zda je místní voda nezávadná, případně raději konzumujte pouze tu balenou. Vyhnete se tak případným střevním problémům.
ZÁSADA 3: SPRÁVNÉ STRAVOVÁNÍ
V létě byste měli jíst potraviny s nižší energetickou hodnotou. Odlehčíte tak nejen trávení, ale i celému cévnímu systému. Mezi pokrmy, které by neměly chybět na dovolenkovém menu, patří zeleninové polévky, čerstvé saláty nebo kysané mléčné výrobky. Také je třeba více dbát na podmínky skladování potravin a na hygienu, obzvlášť u rizikových potravin jako jsou maso, vejce, nepasterované mlékovod. A když si někde u moře budete chtít dopřát něco z místních pochutin, snažte se být v tomto ohledu střídmí. Náš trávicí trakt není přece jen tolik zvyklý na hodně pikantní a kořeněná jídla, mohli byste si tak přivodit zažívací obtíže.
Další cestovcatelské zásady pro zdraví najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 29.