Odborníci varují: Česko se přehřívá, krajina nezadrží vodu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Odborníci varují: Česko se přehřívá, krajina nezadrží vodu

Česko se přehřívá, krajina nezadrží vodu
Česko se přehřívá, krajina nezadrží vodu (foto ara)

Krajina v Česku ztratila schopnost zadržovat vodu a bez ní se rychle zvyšuje teplota, varují Vědci z České limnologické společnosti. Upozorňují, že problémy se suchem se u nás řeší nedostatečně. 

Vadí jim, že stávající opatření neberou v úvahu krajinu jako celek, ale snaží se řešit například jen potoky, přehrady či lesy. Předseda společnosti Martin Rulík z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci řekl, že výsledkem je rozpad lesů, degradace zemědělské půdy a přehřívání měst!Na současné problémy se prý zadělalo po kolektivizaci zemědělství v 50. letech, kdy se odvodňovala podmáčená půda a rovnala koryta toků.

Docent Martin Rulík

„Třeba na Moravě bylo jezů postaveno tolik, že se projevuje potamalizace. To znamená, že vzdutí nad jezem, kde voda zůstane téměř stát, dosahuje téměř až k dalšímu jezu. Sled jezů změní tekoucí řeku ve sled nádrží,“ uvedl. Naopak menší řeky a potoky jsou vyspádované, vybetonované a voda jimi rychle odteče. „Ztratí tak kontakt s podzemní vodou. V přírodě je to zásadní jev, že hladina podzemní vody kopíruje hladinu vody v korytě,“ vysvětlil Rulík. 

Čeká nás horký týden!

Víkendem jsme se definitivně rozloučili s chladnějším začátkem července, teď si konečně užijeme pravé prázdninové počasí. „Teploty se budou pohybovat mezi 23 až 29 °C,“ předpovídá meteoroložka Dagmar Honsová z Meteopressu a dodává, že bude na koupání, ovšem bez tropických veder. Jen občas máme počítat s bouřkami z horka. A podobně má být až do poloviny srpna. 

Jak bude?

Dnes: 10 až 14 °C / 25 až 29 °C

Zítra: 11 až 15 °C / den 25 až 29 °C

Středa: 12 až 16 °C / den 24 až 28 °C

Čtvrtek: 12 až 17 °C / 24 až 29 °C

Pátek: 12 až 17 °C / 25 až 30 °C



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.