Umělecké dílo nezanikne: Mozaika měla skončit na skládce | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Umělecké dílo nezanikne: Mozaika měla skončit na skládce

Mozaika zdobila nákupní centrum na ústecké Masarykově třídě.
Mozaika zdobila nákupní centrum na ústecké Masarykově třídě. (Foto Muzeum města Ústí nad Labem)

Mozaiku představující mapu kraje s výraznou linií řeky Labe zachraňují pracovníci ústeckého muzea. Kvůli rekonstrukci domu by jinak skončila zřejmě na skládce.

Mozaika, která zabírá zhruba 35 m2 plochy, je dílem výtvarníka Petra Menše. V roce 1986 byla osazena na vnější stěně nákupního centra na Masarykově třídě v Ústí nad Labem, kde pak byla řadu let dominantním výtvarným prvkem. Na jejím sejmutí a uložení v muzeu pracují tamní konzervátoři spolu s restaurátorkou Magdalenou Kracík Štorkánovou a členy odborného spolku Art & Craft Mozaika. Ředitel muzea Václav Houfek je přesvědčen, že je jejich povinností dílo zachránit a uchovat. Doufá zároveň, že v jejich depozitáři nezůstane napořád a že se pro něj brzy najde jiné místo. „Věřím, že se v budoucnu najde způsob, jak mozaiku Petra Menše vrátit veřejnosti,“ uvedl.

Je autorem i opony

Autor mozaiky, výtvarník Petr Menš (75) studoval na VŠUP v atelieru Františka Muziky. V letech 1997 až 2013 působil jako pedagog na Střední uměleckoprůmyslové škole sklářské v Kamenickém Šenově. Pro Ústí nad Labem navrhl jeho současné logo, je také autorem železné opony tamního Severočeského divadla opery a baletu.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.