Dvoudenní summit NATO: Trump vyhrožoval...a Zeman se posadil | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Dvoudenní summit NATO: Trump vyhrožoval...a Zeman se posadil

Během společného focení státníků už prezident Miloš Zeman nevydržel stát na nohou a nechal si donést židli.
Během společného focení státníků už prezident Miloš Zeman nevydržel stát na nohou a nechal si donést židli. (Foto Reuters)

V Bruselu včera skončil dvoudenní summit zemí NATO. Česko na něm zastupoval ve středu sám prezident Miloš Zeman (73) a včera ho nahradili premiér Andrej Babiš (63, ANO) a ministr vnitra Jan Hamáček (39, ČSSD). Co si vyslechli? Třeba výhrůžku amerického prezidenta Donalda Trumpa (72), že jestli nezačnou platit do rozpočtu NATO, USA z aliance odejdou. 

Na summitu americký prezident vyzval ostatní členské státy, aby zvýšily výdaje na obranu na 2 % HDP tak, jak se zavázaly. To se týká i nás. Česko na obranu vynakládá něco málo přes 1 % HDP. Kvůli jeho požadavku bylo svoláno i mimořádné jednání šéfů aliančních zemí, aby si to s americkým prezidentem vyříkali. Nakonec ale Trump své výroky mírnil a aliance se dohodla, že zvyšování výdajů bude rychlejší.

Zeman na židli

Během společného focení státníků už prezident Miloš Zeman nevydržel stát na nohou a nechal si donést židli. Zeman se pak nevešel do záběru fotografů, a tak někde jsou vidět pouze jeho nohy.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.